DESIGNED BY joomla2you
    • Judeţul Buzău este situat în sud - estul României şi se învecinează cu judeţele Braşov, Brăila, Covasna, Vrancea, Ialomiţa şi Prahova, deţinând 2,6% din suprafaţa ţării.
    • Camera de Comert este o organizatie profesionala cu caracter patronal a comerciantilor si industriasilor, menita sa apere interesele lor specifice in fata autoritatilor si organizatiilor din tara si din strainatate si sa promoveze afacerile pe plan local , national si international.
    • Aflat la a XX-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şi internaţional.

Alte actiuni

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate

în TOP 2014, ediţia a XXI-a 

Aflat la a XXI-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şiinternaţional.

TOP–ul firmelor buzoiene a devenit o competiţietradiţionala a operatorilor economici din judeţ,  un eveniment de marcă în activitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău şi deopotrivă în viaţacomunităţii locale de afaceri.

Realizând anual TOP-ul firmelor, CCIA Buzău îşi probează posibilitatea şi disponibilitatea de a fi un arbitru imparţial al mediului de afaceri buzoian, contribuind astfel la promovarea  excelenţei în afaceri

Ne înclinăm în faţaperformanţeişi de aceea, încercăm, an de an, să adunăm laolaltă învingătorii, să oferim trofee, distincţiişi diplome, ca măsură a dimensiunii reuşitelorobţinute peste timp şi mai presus de recunoaşterea meritelor, ne dorim să-i facem cunoscuţi.

Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2009 a avut loc joi, 13 noiembrie 2014, orele 18:00 la restaurantul GRAND din Buzău.

            Parteneri la realizarea acestui eveniment au fost: SC EXIMPROD GRUP SRL,  B.R.D. - GROUPE SOCIETE GENERALE,  SC ANGROSISTUL SRL Buzău.

            La festivitate au participat reprezentanţii ai firmelor premiate, precum şireprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai băncilor, în total peste 350 de persoane.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, Asociația pentru sprijinirea IMM-urilor buzoieneși Centrul Europe Direct au premiat. 32 de elevi olimpici din municipiul Buzău şi Rm. Sărat.

 Cu această ocazie CCIA a editat Catalogul Topul Firmelor 2014, încredinţaţi fiind că potenţialulinformaţiilor prezentate în ediţia din acest an va fi valorificat pe deplin.

CCIA Buzău felicită pe această cale societăţile comerciale care au reuşit să obţină rezultate deosebite într-un context economic mondial defavorabil  şi dorim ca experienţaşi succesul lor să constituie un real stimul pentru progresul comunităţii de afaceri buzoiene.

****************************************************************************************************

Eveniment de deschidere a Stației de Sortare

Marți, 11 noiembrie 2014, reprezentanții CCIA Buzău au participat la evenimentul de deschidere a Stației de Sortare din sat Stăncești, comuna Vadu Pașii, Buzău. Evenimentul a reprezentat încununarea eforturilor și preocupărilor companiei RER Ecologic Service Buzău, de a alinia municipiul Buzău la standardele Uniunii Europene impuse în domeniul salubrizării. Necesitatea implementării unui management integrat al deșeurilor în municipiul Buzău stă la baza construirii acestei stații de epurare.

****************************************************************************************************

Inaugurare fabrică de geamuri

Joi, 6 noiembrie 2014, reprezentanții CCIA Buzău au participat la inaugurarea oficială a fabricii de geamuri pentru autoturisme, deținute de SC GLASSCORP SA Buzău, investiție a grupului SISECAM Turcia.

Fabrica va produce parbrize, geamuri laterale pentru uși, geamuri laterale fixe și lunete. Investiția va genera 312 locuri de muncă, unitatea de producție urmând să livreze anual aproximativ 800.000 de seturi de geamuri.

 

****************************************************************************************************

Campanie de informare APDPR

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău a participat alături de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit la campania națională de informare a reprezentanților societății civile pentru multiplicarea informațiilor despre accesarea și derularea finanțărilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR).

APDRP a prezentat multiplicatorilor de informații județeni investițiile realizate cu fonduri europene acordate prin PNDR prin vizitarea a 10 proiecte considerate ca fiind exemple de bună practică în derularea fondurilor europene.

Vizitele s-au desfășurat în perioada 8-11.07.2014 și au inclus prezentări ale următoarelor proiecte: ”Înființare unitate de producție a panourilor solare”, ”Fermă de porci”, ”Construire cramă viticolă și achiziționarea de echipamente”, ”Fabrică de nutrețuri combinate”, ”Construire pensiune turistică”,  „Înființare secție procesare carne și alinierea la standardele comunitare prin retehnologizarea spațiilor frigorifice de depozitare a produselor alimentare”, „Pensiune agroturistică”, „Hală îmbuteliere apă”, ”Instalarea fermierului Codreanu Fănică PFA”, ”Achiziții de echipamente în vederea dezvoltării activității de producție a SC Romtel Impex SRL”.

******************************************************************************************************************************

Sesiune de informare și training

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Asociația RTxC și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, au organizat o sesiune de informare și training în cadrul căreia s-au prezentat informații interesante privind creșterea eficienței energetice. 

Sesiunea de informare și trening a avut loc în data de  2 iulie 2014, începând cu ora 9:00 la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău. Scopul acestui eveniment  a fost  acela de a  prezenta oportunitățile și instrumentele de eficientizare a consumurilor energetice în companiile de confecții textile și pielărie. Costurile cu energia au crescut și ne confruntăm cu toții cu această problemă, de aceea considerăm că evenimentul a fost  deosebit de util și a constituit o bună oportunitate pentru a familiariza firmele de confecții textile și pielărie cu instrumentele de eficientizare a activității din punct de vedere al consumurilor energetice. Participarea la eveniment a oferit posibilitatea utilizării gratuite a instrumentelor de evidență, gestionare și reducere a consumului energetic și de a beneficia de experiența unor specialiști europeni în domeniu.

******************************************************************************************************************************

SALONUL AUTO BUZĂU 2014

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, a organizat în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile în perioada 12-15 iunie 2014, în Piaţa Daciei,  SALONUL AUTO BUZĂU 2014 ediţia a IX-a.

Cel mai reprezentativ și mai atractiv eveniment auto din Buzău a beneficiat de participarea de excepție a reprezentanților unor mărci de prestigiu -Dacia, Nissan,  Renault, Peugeot, Fiat, Citroen, Jeep, Skoda, Volkswagen, Volkswagen – Autovehicule Comerciale, Das Weltauto, Toyota,Hyundai,Opel, Ford, BMW, scutere, ATV  şi remorci auto. Evenimentul a constituit o ocazie binevenită pentru vizitatori de a testa și achiziţiona la preţuripromoţionale cele mai noi apariții ale mărcilor prezente.

******************************************************************************************************************************

Seminar “Cum sa crești numărul de clienți printr-o imagine de succes”

CCIA Buzău a participat în data de 22 mai alături de SMART PR GROUP  la seminarul “Cum sa crești numărul de clienți printr-o imagine de succes” și s-a adresat oamenilor de afaceri care doresc să crească numărul de clienți, utilizând strategii clare de marketing și PR. 

******************************************************************************************************************************

Proiect ”Today a project, tomorrowthefuture”

CCIA Buzău a participat în data de 17 mai alături de Liceul Tehnologic Grigore C. Mosil la proiectul interjudețean ”Today a project, tomorrowthefuture”. Alexandru UȚĂ a participat ca membru al juriului care a acordat premii în cadrul acestui proiect.

******************************************************************************************************************************

SEMINAR INSOLVENȚĂ

Media Makers în parteneriat cu  ZRP Insolvency și societatea de avocați Zamfirescu Racoti&Partners, cu sprijinul INPPI, UNPIR BUZAU și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, au organizat în data de 29 martie 2014, orele 11:00 – 17:00,  seminarul acreditat INPPI

„Proceduri de insolvență.

Soluții pentru companii aflate în dificultate financiară.

Cazul special al insolvenței Unităților Administrativ Teritoriale”

Media Makers și partenerii săi, prin organizarea unui seminar practic, interactiv, și-au propus să aducă la o masă comună actorii implicați in procesele de insolvență – practicieni în insolvență, reprezentanți ai companiilor și ai unităților administrativ teritoriale, avocați.

Beneficiind de profesionalismul specialiștilor societăților ZRP Insolvency și Zamfirescu Racoţi&Partners, seminarul a facilitat activitatea de pregătire a procedurilor de insolvență, iar schimbul de opinii în cadrul dezbaterilor libere, abordările practice, au adus un plus de profesionalism în derularea acestora.  

Au participat reprezentanți ai firmelor: DUCTIL SA, VOESTALPINE VAE APCAROM SA, COMPANIA DE APĂ SA, EUROSTING AAW INDUSTRY SRL , etc..

******************************************************************************************************************************

Întâlnire organizată cu ocazia vizitei efectuate de Ambasadorul Regatului Belgiei în România  la Buzău

Vineri, 14 martie 2014, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău l-a avut ca oaspete pe Excelenţa Sa, Ambasadorul Regatului Belgiei în România, Philippe Beke.

Din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău la această întâlnire au participat domnul Preşedinte Ionel Gagu şi doamna Anca Damian director executiv.

Domnul ambasador a prezentat principalele investiţii ale Belgiei în România, previziuni ale creşterii economice pentru perioada următoare precum şiimportanţa intensificării relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări.

Domnul Preşedinte Ionel Gagu a prezentat Excelenţei sale, potenţialul economic al judeţului Buzău precum şi principalele oportunităţi de cooperare.

Domnul ambasador a vizitat societatea METAL SOMET SRL.

******************************************************************************************************************************

Campanie de informare APDPR

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău a participat alături de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit la campania națională de informare a reprezentanților societății civile pentru multiplicarea informațiilor despre accesarea și derularea finanțărilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR).

APDRP a prezentat multiplicatorilor de informații județeni investițiile realizate cu fonduri europene acordate prin PNDR prin vizitarea a 10 proiecte considerate ca fiind exemple de bună practică în derularea fondurilor europene.

Vizitele s-au desfășurat în perioada 11-14.03.2014 și au inclus prezentări ale următoarelor proiecte: ”Extindere capacități de prelucrare, depozitare vinuri în comuna Săhăteni”, ”Modernizare fabrică de conserve legume fructe”, ”Ferma de porci PIG SRL Buzău”, ”Construire pensiune turistică Stejarul”, ” Investiție fabrică preparate din carne”,  „Modernizare fermă pomicolă”, „Dezvoltare exploataţie apicolă”, „Achiziţionare de echipamente şi utilaje pentru vinificaţie”.

 

******************************************************************************************************************************

Centrul Europe Direct Buzău

Comisia Europeană, prin intermediul Reprezentanţei sale în România a lansat în luna iunie 2012 o cerere de propuneri pentru selectarea organizaţiilor eligibile în vederea acordării unui grant pentru acţiune şi asistenţă tehnică în schimbul găzduirii centrelor de informare publică, cunoscute sub denumirea comună de „Reţeaua Centrelor de Informare Europe Direct ”, pentru perioada 2013-2017.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a participat cu o propunere de proiect  depusă spre evaluare în cadrul acestei Cereri de Propuneri iar în data de 5 decembrie 2012 am fost informaţi că propunerea noastră a fost eligibilă şi a fost inclusă pe lista de propuneri selectate pentru găzduirea unui centru de informare Europe Direct  în perioada 2013-2017.

Au urmat procedurile de contractare iar activitatea efectivă a început la 1 ianuarie 2013.

Centrul EUROPE DIRECT Buzău este un prim punct de contact al Uniunii Europene cu cetăţenii judeţului Buzău.

Miercuri 27 martie 2013, începând cu ora 10:00  la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a avut loc evenimentul de inaugurare a CENTRULUI EUROPE DIRECT BUZĂU precum şi la dezbaterea cu tema Europa cetăţenilor – Anul european al cetăţenilor 2013.

La eveniment au participat peste 50 de persoane reprezentanţi ai Primăriilor, Inspectoratului Şcolar Buzău, Bibliotecii Judeţene Buzău, licee buzoiene, societăţi comerciale, cetăţeni din judeţul Buzău, mass media.

 

Evenimentul a fost onorat de prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, domnul Cristian Romanescu, a viceprimarului municipiului Buzău domnul Ştefan Bîrlă şi a domnului Viorel Holban primarul municipiului Rîmnicu Sărat.

CENTRUL EUROPE DIRECT Buzău face parte dintr-o reţea de 31 de astfel de

centre  de informare  europeană, ce vor funcţiona în România în perioada 2013-2017 şi va fi un prim punct de contact al Uniunii Europene cu cetăţenii judeţului Buzău. Centrul este realizat printr-un parteneriat între Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Misiunea CENTRULUI EUROPE DIRECT Buzău este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Membrii echipei de proiect EUROPE DIRECT Buzău au prezentat Reţeaua Europe Direct, Centrul Europe Direct Buzău, Europa cetăţenilor – Anul european al cetăţenilor 2013.

Evenimente organizate de CCIA Buzău prin Centrul Europe Direct pe care-l găzduieşte

În cadrul agendei pe luna decembrie a Centrului ED Buzău s-a înscris şi acţiunea “ Pomul de Crăciun 2013 – Fanteziile de azi ale copiilor, împlinirile de mâine ale Uniunii Europene“. Parteneri ne-au fost elevii de la liceul teoretic “Al. Marghiloman“ Buzău şi de la şcoala gimnazială “Nicolae Efrimescu“ comuna Săgeata.  Într-o atmosferă de totală interactivitate au fost relevate năzuinţele dar şi angajamentele tinerilor faţă de  Uniunea Europeană. De altfel tinerii participanţi şi-au exprimat dorinţa ca felicitările ecologice făcute de aceştia să ia calea Parlamentului European.  Concretizarea acestui eveniment a dus la realizarea a două coordonate majore: creşterea gradului de înţelegere din partea tinerilor ca făcând parte în mod plenar din marea familie europeană şi promisiunea cadrelor didactice de cooperare în viitoarele acţiuni care vor îmbogăţi Agenda 2014 a Centrului ED Buzău.

******************************************************************************************************************************

În amfiteatrul Liceului Mihai Eminescu din Buzău în faţa a peste 250 de elevi, Centrul ED şi-a prezentat vineri 29.11.2013 serviciile, misiunea şi activităţile derulate în anul 2013. Totodată în cadrul acţiunii „Votează pentru tine votează pentru viitor” – Nivel de prioritate 2, din cadrul proiectului „Alegerile pentru Parlamentul European 2014„ a urmat o dezbatere menită să conştientizeze în rândul elevilor importanţa participării la vot şi promovarea celor mai buni în cadrul alegerilor europarlamentare. La dezbatere au participat 120 de elevi care se înscriu în grupul ţintă „first time voters”. Elevii au primit mape care conţineau materiale editate de centru: semne de carte, broşuri dedicate anului european al cetăţeanului şi alegerilor europarlamentare 2014. Momentul a fost deosebit de interesant fiind presărat cu momente artistice oferite de elevii liceului gazdă.

******************************************************************************************************************************

Centrul ED Buzău a organizat joi 28.11.2013 la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman în cadrul acțiunii „Votează pentru tine votează pentru viitor” – Nivel de prioritate 2, din cadrul proiectului ,,Alegerile pentru Parlamentul European 2014,, o dezbatere menită să conştientizeze în rândul elevilor importanţa participării la vot şi promovarea celor mai buni în cadrul alegerilor europarlamentare. La dezbatere au participat 50 de elevi care se înscriu în grupul ținta „first time voters” şi cadre didactice. În timpul dezbaterii s-au distribuit materiale cu conţinut specific evenimentului.

******************************************************************************************************************************

Centrul ED BUZAU a organizat în data de 14 noiembrie 2013, în cadrul Proiectului Alegeri Europarlamentare – Modulul 7C – Nivel de prioritate 1, acțiunea “COMUNITATEA DE AFACERI BUZOIANĂ ANGAJATĂ RESPONSABIL LA ALEGERILE EUROPARMAENTARE”. Acțiunea s-a desfășurat cu ocazia Topului Firmelor Buzoiene – Ediția a XX-a. În prezenţa celor peste 350 de persoane (oameni de afaceri, mass media, oficialități locale, elevi, artiști) s-a făcut o prezentare a serviciilor oferite şi a misiunii Centrului ED Buzau, a importanţei alegerilor europarlamentare 2014. Structura gazdă Camera de Comerţ şi Centrul ED au considerat oportun să premieze alături de firmele buzoiene şi elevii olimpici de la Colegiile naționale B.P. Haşdeu şi M. Eminescu. Pe lângă diplomele de excelenţă elevii, reprezentanţii firmelor şi ceilalţi participanți la eveniment au primit materiale editate de Centru cu această ocazie: mape, broşuri “Alegerile europarlamentare 2014“, semne de carte. La eveniment a participat şi Ministrul Eugen Teodorovici, care a explicat importanţa absorbţiei fondurilor europene şi a înmânat premiile de excelenţă.

******************************************************************************************************************************

În cadrul acţiunii „Votează pentru tine votează pentru viitor” din cadrul proiectului ,,Alegerile pentru Parlamentul European 2014,, miercuri 30.10.2013 s-a desfășurat la Colegiul Economic Buzău, în faţa a aproximativ 50 elevi care se înscriu în grupul ţintă „first time voters” şi profesori, o dezbatere pentru conştientizarea acestora cu privire la importanţa participării la vot şi a promovării celor mai buni în cadrul alegerilor europarlamentare.

******************************************************************************************************************************

În cadrul acțiunii „Votează pentru tine votează pentru viitor”, luni 21.10.2013, s-a desfășurat la Colegiul BP Haşdeu din Buzău, în fata a aproximativ 50 elevi care se înscriu în grupul ţintă „first time voters” şi profesori, o dezbatere pentru conştientizarea acestora cu privire la importanţa participării la vot şi a promovării celor mai buni în cadrul alegerilor europarlamentare. În partea a doua a zilei, la aceeaşi unitate de învățământ am făcut o prezentare generala a Centrului de Informare Europe Direct Buzău, în cadrul proiectului „Europe Direct 2013-2017”.

******************************************************************************************************************************

16.10.2013, Centrul Europe Buzău a demarat campania „NOI VĂ INFORMĂM, DUMNEAVOASTRĂ DECIDEŢI” în perspectiva alegerilor europarlamentare 2014. Primul eveniment a fost un seminar de prezentare generală privind Parlamentul European: structura organizatorică, compoziţia, puterile de care dispune, etapele de derulare ale campaniei, sloganul campaniei, noutăţile scrutinului din 2014. Au participat 20 de persoane şi reprezentanţi ai mass – mediei locale. Din interesul prezentat în cadrul dezbaterilor suntem convinşi că aceştia vor deveni multiplicatori pentru informaţiile primite, referitoare la alegerile europarlamentare.

******************************************************************************************************************************

Vineri, 27.09.2013, dezbaterea cu tema „A VOTA SAU A NU VOTA”, activitate din campania VENI, VIDI, ELECTUS!  s-a desfăşurat în sala de festivităţi, a Liceului de Artă Margareta STERIAN unde 50 de elevi de la clasele a XI-a şi a XII-a au participat alături de Centrul Europe Direct Buzău. Programul dezbaterii a început cu informaţii generale despre drepturile fundamentale ale tinerilor în calitate de cetăţeni europeni, materiale video cu UE/modul de organizare, în special, aparatul decizional, prezentări făcute de reprezentanţii Centrului. Am pus accent pe dreptul de vot şi necesitatea acestuia. Le – am prezentat elevilor drumul votului lor, ce impact are la Bruxelles faptul ca un român a votat. Pe baza materialelor prezentate a urmat o dezbatere interactivă a subiectului “A VOTA SAU A NU VOTA” avantaje şi dezavantaje. Finalul dezbaterii a fostul unul fericit, toţi elevii prezenţi care vor vota în mai 2014 vor merge la vot şi vor vota pentru schimbare, pentru un trai mai bun

******************************************************************************************************************************

Centrul ED Buzău a pus bazele unui parteneriat cu Centrul Cultural Francofon din Buzău. În data de 16.09.2013, Centrul ED a început anul şcolar 2013-2014 la Fundaţia Creştină pentru Copii „Sfântul Sava” care va pregăti o nouă generaţie de copii până la 11 ani ce vor  învăţa la after school. Cursurile de la şcoala după şcoala sunt coordonate de Centrul Cultural Francofon din Buzău.

******************************************************************************************************************************

UNIUNEA EUROPEANĂ – O mâna întinsă către comunităţile locale, eveniment organizat miercuri 28 august 2013, de Centrul Europe Direct Buzău în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, cu participarea a peste 50 de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor locale din oraşele şi principalele comune din judeţul Buzău, precum şi cetăţeni interesaţi de tematică.

******************************************************************************************************************************

Centrul de Informare Europe Direct Buzău găzduit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în parteneriat cuAgenţia pentru Protecţia Mediului Buzău, au organizat, marţi 27 august 2013, seminarul cu tema Problematica mediului în Uniunea europeană.

Temele dezbătute au fost: Sistemul Integrat de MediuGestionarea informaţiilor în domeniul protecţiei mediului.

Au participat reprezentanţi a peste 30 de societăţi comerciale din judeţul Buzău.

Evenimentul a fost unanim apreciat şi a deschis perspectivele unor noi colaborări în baza protocolului încheiat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

******************************************************************************************************************************

În data de 27.07.2013 Caravana de informare europeană şi-a continuat circuitul şi a poposit în localitatea Gura Teghii. Gazdă ne-a fost Primăria din localitate reprezentată de domnul Primar Bătneanu Gheorghe. Am prezentat Reţeaua, Centrul ED şi am pus bazele unui parteneriat de colaborare. Am discutat despre drepturile şi obligaţiile unui cetăţean European, despre importanţa anului 2014 – an dedicat alegerilor europarlamentare.

******************************************************************************************************************************

Caravana de informare europeană şi-a continuat circuitul şi a poposit marţi 16.07.2013 în localitatea Nehoiu. Gazdă ne-a fost Primăria din oraşul Nehoiu reprezentată de domnul Viceprimar. Am prezentat Reţeaua, Centrul ED şi am pus bazele unui parteneriat de colaborare. Am discutat cu salariaţii Primăriei despre drepturile şi obligaţiile unui cetăţean European, despre importanţa anului 2014 – an dedicat alegerilor europarlamentare.

******************************************************************************************************************************

Am continuat acţiunea – Centrul ED informează tinerii  – şi am participat vineri 05.07.2013 la evenimentul Şcoala de vară Ţara copilăriei, alături de Centrul de voluntariat pentru tineri Buzău, de 27 de voluntari belgieni, de Fundaţia Concordia, de Centrul Cultural Francofon Buzău, de Primăria Beceni şi de reprezentanţi din cadrul D.G.A.S.P.C Buzău. Gazda evenimentului Şcoala de vară Ţara copilăriei a fost Centrul de Servicii Comunitare nr.5  Beceni din cadrul D.G.A.S.P.C Buzău. Alături de voluntarii belgieni au fost prezenţi voluntari de la Centrul de voluntariat pentru tineri Buzău, copii talentaţi din mai multe centre, foşti elevi care au trăit în centre iar acum fac parte din Fundaţia Concordia. Bucătarii, foşti elevi ai centrelor, au preparat alături de cei din centrul gazdă produse tradiţionale româneşti care au fost binecuvântate de preotul din Comuna Beceni. Prin acţiunea desfăşurată Centrul ED şi-a propus să sprijine activităţile de mobilitate în Europa a tinerilor absolvenţi prin creşterea gradului de informare a acestora, să dezvolte şi să eficientizeze instrumentele EUROPASS (portofoliul EUROPASS) precum şi să ofere servicii de calitate în rândul elevilor, instituţiilor educative precum şi în cadrul comunităţii locale.

******************************************************************************************************************************

În cadrul acţiunii „Centrul ED informează tinerii„ pe data de 04.07.2013 am participat alături de voluntari belgieni la acţiunile organizate în Centrele „Liceenii” şi „Urgenţa”. Am prezentat Reţeaua şi Centrul ED, iar prezentarea a fost cu atât mai mult bine venită cu cât printre copii erau şi elevi belgieni veniţi în calitate de voluntari în România.

******************************************************************************************************************************

 

În cadrul acţiunii „Centrul Europe Direct Informează tinerii”, în data de 25 iunie 2013 am fost “acasă” pentru un grup de 20 de elevi din diferite clase începând cu clasa a VII-A şi terminând cu cei din clasa a XI-a. Ei sunt copii găzduiţi în centrele care se numesc module rezidenţiale (apartamente în care locuiesc mai mulţi copii fără familii sau cu familii în imposibilitatea de a-i creşte). După ce ne-am cunoscut şi am prezentat Reţeaua şi Centrul Europe Direct Buzău, grupul ţintă (elevii şi cadrele didactice) s-au familiarizat cu serviciile de informare şi asistenţă ale Comisiei Europene (Europe Direct, Eures, Europass, Eurodesk) şi cu Portalul Ofertelor de Educaţie din Spaţiul European – Ploteus. Pe baza materialelor prezentate am dezbătut pe larg drepturile cetăţenilor europeni şi ce înseamnă să fii voluntar. Dezbaterea a fost interactivă, întrebări şi răspunsuri iar la final s-a concretizat promisiunea că acest gen de întâlniri va continua. Toţi elevii şi cadrele didactice au primit materiale informative despre subiectele aduse în prim plan de Centru şi au promis ca vor reveni ori de câte ori nevoia le-o va cere, iar noi le-am promis că le vom întoarce vizita. Acţiunea şi-a propus să sprijine activităţile de mobilitate în Europa a tinerilor absolvenţi prin creşterea gradului de informare a acestora, să dezvolte şi să eficientizeze instrumentele EUROPASS (portofoliul EUROPASS) precum şi să ofere servicii de calitate în rândul elevilor, instituţiilor educative precum şi în cadrul comunităţii locale.

******************************************************************************************************************************

Caravana de informare europeană organizată de Centrul Europe Direct Buzău poposit luni 17 iunie 2013 în localitatea Topliceni. Gazde ne-au fost Primăria, Şcoala Generală şi Grădiniţa din comună. La Primărie am prezentat Reţeaua, Centrul ED şi am pus bazele unui parteneriat de colaborare solid. La Şcoala Generală am fost întâmpinaţi de cadre didactice şi de elevi de o puritate impresionantă. Le-am povestit cine suntem noi, de ce suntem acolo, cum, când şi unde ne mai putem întâlni. Am povestit despre Uniunea Europeană, despre drepturile lor de copii europeni, le-am oferit cadouri, cărţi. broşuri.

******************************************************************************************************************************

Caravana de informare europeană a ajuns în localitatea Beceni, în data de 21 iunie 2013,  locul de întâlnire fiind Primăria. Şi aici am făcut o prezentare a Reţelei şi a Centrului ED, apoi ne-am deplasat la Complexul de Servicii Comunitare Nr. 5 Beceni. Cum Centrul ED Buzău şi-a propus să devină o a doua „acasă” pentru copiii cu probleme găzduiţi de anumite Centre, am inclus în lista noastră şi acest Centru. Centrul găzduieşte 40 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Am întâlnit aici copii repartizaţi în centru în baza unor hotărâri judecătoreşti. Ne-am întâlnit cu ei, am socializat, le-am împărţit cărţi, broşuri, mici cadouri.

******************************************************************************************************************************

Caravana de informare europeană a poposit luni 10.06.2013 în Comuna Berca. Pentru început gazdă bună ne-a fost Primăria Berca, unde primarul comunei ne-a prezentat comunitatea locală cu problemele şi împlinirile ei. Am făcut o prezentare a Reţelei şi a Centrului ED, a acţiunilor ce urmează să le desfăşurăm. În urma prezentărilor făcute am identificat acţiunile ce le putem desfăşura împreună: Serbarea câmpeneasca ce se va organiza pe 30 iunie 2013 şi Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi ce se va organiza în data 5-6 octombrie 2013.

Al doilea punct unde am poposit a fost Grupul Şcolar Tehnic „Sf. Mucenic Sava”. Aici ne-am întâlnit cu un grup de elevi. Dacă la început au fost puţin sceptici, după ce le-am prezentat materialele, după ce am socializat puţin pe teme europene, atmosfera s-a schimbat. Le–am oferit pliante, broşuri, materiale promoţionale şi am promis că vom reveni.

******************************************************************************************************************************

Caravana ED Buzău şi-a continuat turneul prin localităţile semnificative ale judeţului Buzău. Scopul primordial al Caravanei a fost, este şi va fi promovarea Centrului ED Buzău, cu atât mai mult cu cât în multe cazuri distanţele pot constitui un impediment. În acest sens, în data de05.06.2013 am fost oaspeţii Primăriei Pietroasele. Aici am făcut o prezentare a Centrului, am pus bazele unui acord de colaborare şi am obţinut promisiunea că pe viitor vom fi invitaţi la toate manifestările tradiţionale organizate în această localitate. Pe final întâlnirii coordonatorul executiv al Centrului ED Buzău a acordat un interviu care a apărut la postul local tv „Focus Tv” şi în cotidianul „Şansa Buzoiană”.

******************************************************************************************************************************

1 iunie - Ziua copilului, ocazie cu care Centrul ED Buzău a urat La mulţi ani tuturor copiilor la manifestarea pe care Consiliul Judeţean Buzău a organizat-o la Palatul copiilor.

La eveniment au participat copii, cadre didactice, părinţi, scriitori buzoieni.  Evenimentul a fost deosebit de interesant iar pe noi ne-a încărcat cu energie pozitivă. Am socializat cu fiecare grup în parte, am cântat alături de ei, am oferit cadouri, am imortalizat momentele.

******************************************************************************************************************************

Cu ocazia Salonului auto ediţia 2013, eveniment organizat de CCIA în parteneriat cu Primăria Buzău, Centrul ED Buzău a fost prezent pe platoul din faţa Palatului Municipal unde a amenajat un stand de prezentare a Reţelei ED şi a Centrului ED Buzău. S-a făcut şi o scurtă prezentare despre drepturile cetăţenilor, s-au împărţit pliante despre UE, broşuri, materiale promoţionale, iar copiilor prezenţi, le-am oferit cadouri cu ocazia zilei de 1 iunie.

******************************************************************************************************************************

În cadrul circuitului de informare europeana, Caravana Europe Direct Buzău a poposit miercuri 28.05.2013 la Primăria Cislău. Aici a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii locale şi s-a pus bazele unui parteneriat durabil. Circuitul Caravanei s-a finalizat cu ultim popas laPrimăria Pârscov, unde am fost întâmpinaţi cu căldura, am încheiat şi aici un parteneriat şi am stabilit pentru viitor o întâlnire comună a Centrului cu toate primăriile vecine: Bozioru, Blăjani, Măgura, Odăile

******************************************************************************************************************************

Joi 29.05.2013, la invitaţia unui antreprenor de succes din judeţul Buzău care a participat şi la festivitatea de deschidere a Centrului ED Buzău, am poposit cu Caravana de informare la sediul social al societăţii din localitatea Cislău şi la punctul de lucru din localitatea Valea Viei. Am fost întâmpinaţi de un colectiv de 120 de femei. Le-am prezentat Reţeaua şi Centrul ED, care sunt drepturile şi obligaţiile unui cetăţean european. Dezbaterea a fost interactivă şi deosebit de plăcută. Am împărţit broşuri, materiale promoţionale, am răspuns la întrebările primite.

********************************************************************************************

Pe data de 9.05.2013 Centrul ED Buzău a organizat o întâlnire în oraşul Pogoanele cu elevi, profesori, reprezentanţi ai Primăriei, cetăţeni ai oraşului Pogoanele.

Primirea a fost caldă şi prietenoasă iar surpriza a constat în faptul că toţi copacii din curtea şcolii erau îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, culori ale steagurilor ţărilor care formează Uniunea Europeană.

Programul a fost următorul:

- 27 de elevi au reprezentat câte o ţară a Uniunii Europene, au primit câte un însemn şi au participat la un joc de comunicare;

- Au fost prezentate materialele: „2013- Anul European al cetăţeanului-drepturile cetăţenilor europeni” şi „9 mai 2013- Ziua Uniunii Europene”.

Pe baza materialelor prezentate a urmat concursul cu tema: E ziua ta Europa. Au participat toţi elevii prezenţi şi s-au acordat premii. Fiecare elev prezent a primit broşuri despre Uniunea Europeană, materiale promoţionale primite de la Bruxelles şi alte materiale editate de Centrul ED Buzău. Atmosfera a fost deosebit de prietenoasă. Am început întâlnirea şi am încheiat-o pe ritmul imnului Uniunii Europene. Elevii prezenţi au primit broşuri despre Uniunea Europeană, despre importanţa zilei de 9  mai şi alte materiale promoţionale.

********************************************************************************************

10 mai 2013 – Vizită la Şcoala Gimnazială din Comuna Săgeata

10 mai 2013 vizită la Şcoala Gimnazială „Nicolae Efrimescu” din Comuna Săgeata, judeţul Buzău, unde am întâlnit copii frumoşi de o puritate rar întâlnită. Curioşi din fire au studiat materialele puse de Centru la dispoziţie, au cântat şi au povestit pe limba lor despre Europa. Fiecare copil a primit cărţi despre Uniunea Europeana, pixuri şi alte materiale promoţionale editate cu ocazia zilei de 9 mai. Întâlnirea s-a soldat cu un parteneriat şi cu promisiunea de a ne vizita Centrul.

********************************************************************************************

10 mai 2013 – Caravana de informare europeană –  PĂTÂRLAGELE

Centrul ED Buzău a poposit cu Caravana de informare europeană şi la Primăria Oraşului Pătîrlagele. Atmosfera a fost minunată. Ne-au întâmpinat Primarul oraşului,  elevii de la Liceul Teoretic Pătîrlagele însoţiţi de profesori.

Au fost prezentate materialele:

• Centrul ED Buzău şi Reţeaua ED;


• 2013- Anul European al cetăţeanului-drepturile cetăţenilor europeni;

.
• 9 mai 2013- Ziua Uniunii Europene

Pe baza materialelor prezentate a urmat concursul cu tema: E ziua ta Europa. Au participat toţi elevii prezenţi. S-au acordat premii şi fiecare elev prezent a primit broşuri despre Uniunea Europeană, materiale promoţionale primite de la Bruxelles şi alte materiale editate de Centrul ED Buzău. Atmosfera a fost deosebit de prietenoasă. Am început întâlnirea şi am încheiat-o pe ritmul imnului Uniunii Europene.

********************************************************************************************

Vineri 19 aprilie, AJOFM Buzău a organizat Bursa Generală a Locurilor de Muncă în municipiul Buzău la Colegiul Agricol. Evenimentul a avut loc în oraşele Buzău, Rm. Sărat, Nehoiu şi Pogoanele. Judeţul Buzău se clasează pe locul 5 în clasamentul judeţelor unde au fost anunţate locuri de muncă disponibile.

78 de agenţi economici din judeţ şi-au anunţat participarea la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, care au scos la bătaie 601 de locuri de muncă, cele mai multe locuri de muncă disponibile fiind în municipiul Buzău. Pentru persoanele cu studii superioare au fost disponibile aproximativ 69 de locuri de muncă. Sute de persoane interesate de un loc de muncă au participat la eveniment.

Centrul ED Buzău a fost prezent la eveniment între orele 09:0-13:30, şi a făcut o prezentare a Reţelei Europe Direct, a Centrului, o prezentarea a drepturilor şi oportunităţilor cetăţenilor europeni punctând importanţa anului European al cetăţeanului. S-au împărţit tinerilor broşuri: 12 lecţii despre Europa, Ghidul iniţiativei cetăţeneşti europene, Cum funcţionează UE, Europa casa mea, Reţele de informare şi asistenţă ale UE. În urma prezentărilor şi discuţiilor purtate, tineri în căutarea locurilor au fost interesaţi de activitatea Centrului şi de informaţiile utile ce le pot primi.

********************************************************************************************

În cadrul acţiunii „Caravana de informare europeană – Anul european al cetăţenilor – 2013„ în data de 25.04.2013, Centrul Europe Direct Buzău a poposit în oraşul Pogoanele.

Cetăţenii din oraşul Pogoanele şi elevii de la Liceul Teoretic din Buzău au putut afla informaţii despre reţeaua de informare şi comunicare a Comisiei Europene intitulată generic EUROPE DIRECT şi în mod special despre Centrul Europe Direct Buzău, despre ceea ce fac aceste centre pentru comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Obiectivul principal a fost sensibilizarea cetăţenilor din oraşul Pogoanele cu privire la modul în care pot beneficia de drepturile şi politicile UE şi se va încerca stimularea participării lor active la procesul de elaborare a politicilor UE

Acțiunea s-a soldat cu beneficii reciproce, pentru elevi şi cetățeni beneficiul de a afla care le sunt drepturile şi avantajele ce le oferă UE, faptul că beneficiază permanent de o biblioteca bine dotată şi de unde se pot informa, cadrele didactice au identificat în Centrul Europe Direct un partener în acţiunile ce urmează a le desfășura împreună cu Primăria Pogoanele.

********************************************************************************************

CENTRUL EUROPE DIRECT BUZĂU a participat în cadrul săptămânii „ŞCOALA ALTFEL” – Programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun” la campania -EUROPE DIRECT BUZĂU ÎN ŞCOLI

I. 03.04.2014 – LICEUL TEORETIC – ALEXANDRU MARGHILOMAN, Buzău

Tema: Oportunităţi de comunicare şi cunoaştere între reuşită şi alegerea unei cariere
Temele dezbătute:

- Oportunităţi în dezvoltarea unei cariere de succes;

- Portofoliul EUROPASS;

- Prezentarea REŢELEI EUROPE DIRECT;

- Prezentarea Centrului Europe Direct Buzău;

- Activităţi non - formale - Biblioteca vie - CARIERE PENTRU VIITOR.

În cadrul evenimentului s-au reunit aproape 160 elevi aparţinând liceelor teoretice: Al. Marghiloman – Buzău, Liceul Teoretic – Pogoanele, Liceul Radu Vlădescu –Pătârlagele, Liceul Teoretic Nehoiu şi Liceul Tehnologic – C. Neniţescu, în sala de festivităţi a Liceului Teoretic Al. Marghiloman din Buzău.

Săptămâna “Şcoala altfel” 2013 a permis tinerilor între 15-19 ani să înţeleagă importanţa competenţelor pe care le pot valoriza şi evidenţia în viitor utilizându-le în selectarea unui job. Posibilităţile ulterioare de acces pe piaţa muncii au fost evidenţiate şi de echipa Centrului Europe Direct Buzău prin prezentările făcute. Personalul Centrului a găsit răspunsuri la întrebări ale tinerilor ca: unde pot găsi informaţii pe teme europene, locaţia unde pot avea acces gratuit şi asistenţă la paginile web ale instituţiilor europene, locul unde pot fi organizate la nivel local activităţi şi evenimente de comunicare pe teme europene, facilitarea accesului la baze de date europene, oferirea de sfaturi, asistenţă, răspunsuri la întrebări privind oportunităţi de finanţare, legislaţie, etc. De asemeni tinerii au fost familiarizaţi cu adresa locaţiei Centrului Europe direct Buzau şi adresa web http://www.cciabuzau.ro/europedirectbuzau.

II. În data de 04.04.2013 Echipa Centrului ED Buzău a participat la COLEGIUL B.P HAŞDEU – la evenimentul prilejuit de lansarea primului număr al revistei „Cheia succesului in afaceri” din cadrul proiectului cu acelaşi nume, proiect în care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a fost partener.
Cu ocazia acestui eveniment echipa Centrului Europe Direct Buzău a prezentat:
- REŢEAUA EUROPE DIRECT şi CENTRUL EUROPE DIRECT BUZĂU.

Ulterior, echipa Centrului Europe Direct Buzău a răspuns întrebărilor pe teme europene despre bursele locurilor de muncă şi bursele de mobilitate.
De asemeni tinerii au fost familiarizaţi cu adresa locaţiei Centrului Europe Direct Buzău şi adresa web a Centrului http://www.cciabuzau.ro/europedirectbuzau.

III. În data de 05.04.2013 Centrul Europe Direct Buzău a primit vizita unei clase de elevi de Liceul de Artă – Margareta Sterian din Buzău.

Agenda zilei a fost următoarea:
- Prezentarea REŢELEI EUROPE DIRECT;
- Prezentarea CENTRULUI EUROPE DIRECT BUZĂU;
- Oportunităţi de comunicare şi cunoaştere între reuşita şi alegerea unei cariere;
- Dezbatere.

Întâlnirea a fost interactivă, elevii manifestând un interes deosebit faţă de drepturile pe care le-au dobândit odată cu intrarea în Uniunea Europeană, de perspectivele pe care le au în carieră, având în vedere că sunt an ultimul an de studiu.
De asemeni tinerii au fost familiarizaţi cu adresa locaţiei Centrului Europe direct Buzau şi adresa web a Centrului http://www.cciabuzau.ro/europedirectbuzau

********************************************************************************************

JCI Buzău - Business Networking Event

Reprezentanţii CCIA Buzău au participat joi 11 iulie 2013 la evenimentul Business Networking Event organizat de JCI Buzău.

Business Networking Event, are ca lait motiv, reţeaua. Conceptul networkingului rapid, dezvoltat în Statele Unite, este adus în oraşul nostru de JCI Buzău.

Participanţii, aşezaţi 2 câte 2 la mese, au schimbat cărţi de vizită şi detalii despre afacerile lor. Acest eveniment a oferit participanţilor şansa de a-şi face contacte noi într-un timp record şi de a-şi prezenta afacerea şi proiectele de afaceri într-un cadru organizat.

Scopul acestui eveniment a fost de a creşte comunitatea de afaceri buzoiană, de a crea  legături şi mediu propice de dezvoltare a afacerilor dar şi de a încuraja spiritul antreprenorial din oraşul nostru.

JCI Buzău  a organizat alte trei astfel de evenimente la care au participat aproximativ 50 de persoane, tineri antreprenori sau oameni de afaceri cu o vastă experienţă în domeniu, fiecare bucurându-se de avantajele participării:

- Promovarea afacerii către ceilalţi participanţi, organizatori, sponsori şi parteneri JCI;

- Identificarea de soluţii pentru creşterea / dezvoltarea afacerii;

- Identificarea de posibili parteneri, clienţi, furnizori;

- Schimb de idei, resurse, informaţii;

- Identificarea de noi oportunităţi de afaceri şi noi pieţe.

********************************************************************************************

SALONUL AUTO BUZĂU 2013

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, a organizat în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile în perioada    30 mai – 2 iunie  2013, în Piaţa Daciei,

SALONUL AUTO BUZĂU 2013 ediţia a VIII-a

Au fost prezente mărci de prestigiu - Skoda, Volkswagen, Weltauto, Toyota, Hyundai, Mercedes, Opel, Chevrolet, Ford, BMW, MINI şi remorci auto.

Evenimentul a constituit o ocazie binevenită pentru vizitatori de a achiziţiona la preţuri promoţionale autoturisme şi remorci auto.

********************************************************************************************

Întâlnire

organizată cu ocazia vizitei efectuate de Ambasadorul  Republicii Macedonia în România

Marţi 23 aprilie 2013, Prefectura Buzău l-a avut ca oaspete pe Ambasadorul Republicii Macedonia în România, E. S. Domnul Dr. Pande Lazarevski.

Din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău la această întâlnire au participat domnul Ionel Gagu, preşedinte CCIA Buzău .

Domnul Preşedinte Ionel GAGU a prezentat Domnului Ambasador, potenţialul economic al judeţului Buzău precum şi principalele oportunităţi de cooperare.

********************************************************************************************

CONFERINŢA

cu tema NOUL COD CIVIL

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în parteneriat cu  Baroul Buzău, Asociaţia Română pentru Studiul Dreptului Comparat şi al Dreptului Internaţional Privat şi CI Av. Dr. Florin Ciutacu au organizat în data de 16 aprilie 2013CONFERINŢA cu tema NOUL COD CIVIL, Condiţiile de validitate ale contractului, Efectele contractului, Garanţii personaleşigaranţii reale.

În cadrul Conferinţei au fost  tratate o serie de instituţii juridice din materia contractelor şi a garanţiilor de executare a obligaţiilor, reglementate de Noul Cod Civil, acordându-se o atenţie specială aspectelor cu caracter de noutate pentru dreptul civil român.

Instituţiile juridice în cauză au fost analizate prin comparaţie cu dispoziţiile asemănătoare conţinute de vechiul Cod civil.

De asemenea a fost avută în vedere practica existentă în ceea ce priveşte aplicarea normelor din Noul Cod civil. Pentru instituţiile noi, acestea au fost tratate prin comparaţie cu Dreptul european al contractelor şi din perspectiva dreptului comparat.

Conferinţa a fost susţinută de Av. Dr. Florin CIUTACU, Profesor Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Dreptului Comparat şi al Dreptului Internaţional Privat.

Au participat reprezentanţi ai societăţilor comerciale interesate, avocaţi, executori judecătoreşti, etc…

********************************************************************************************

Centrul Europe Direct Buzău

Comisia Europeană, prin intermediul Reprezentanţei sale în România a lansat în luna iunie 2012 o cerere de propuneri pentru selectarea organizaţiilor eligibile în vederea acordării unui grant pentru acţiune şi asistenţă tehnică în schimbul găzduirii centrelor de informare publică, cunoscute sub denumirea comună de „Reţeaua Centrelor de Informare Europe Direct ”, pentru perioada 2013-2017.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a participat cu o propunere de proiect  depusă spre evaluare în cadrul acestei Cereri de Propuneri iar în data de 5 decembrie 2012 am fost informaţi că propunerea noastră a fost eligibilă şi a fost inclusă pe lista de propuneri selectate pentru găzduirea unui centru de informare Europe Direct  în perioada 2013-2017.

Au urmat procedurile de contractare iar activitatea efectivă a început la 1 ianuarie 2013.

Centrul EUROPE DIRECT Buzău este un prim punct de contact al Uniunii Europene cu cetăţenii judeţului Buzău.

Miercuri 27 martie 2013, începând cu ora 10:00  la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a avut loc evenimentul de inaugurare a CENTRULUI EUROPE DIRECT BUZĂU precum şi la dezbaterea cu tema Europa cetăţenilor – Anul european al cetăţenilor 2013.

La eveniment au participat peste 50 de persoane reprezentanţi ai Primăriilor, Inspectoratului Şcolar Buzău, Bibliotecii Judeţene Buzău, licee buzoiene, societăţi comerciale, cetăţeni din judeţul Buzău, mass media.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, domnul Cristian Romanescu, a viceprimarului municipiului Buzău domnul Ştefan Bîrlă şi a domnului Viorel Holban primarul municipiului Rîmnicu Sărat.

CENTRUL EUROPE DIRECT Buzău face parte dintr-o reţea de 31 de astfel de

centre  de informare  europeană, ce vor funcţiona în România în perioada 2013-2017 şi va fi un prim punct de contact al Uniunii Europene cu cetăţenii judeţului Buzău. Centrul este realizat printr-un parteneriat între Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Misiunea CENTRULUI EUROPE DIRECT Buzău este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Membrii echipei de proiect EUROPE DIRECT Buzău au prezentat Reţeaua Europe Direct, Centrul Europe Direct Buzău, Europa cetăţenilor – Anul european al cetăţenilor 2013.

Au avut loc dezbateri pe baza prezentărilor propuse.

 

Curs Managementul Producţiei

Reţeaua ProNet SEE şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, au organizat cursul MANAGEMENTUL PRODUCȚIEI, inițiat și finanțat de GIZ - German Society for International Cooperation.

Cursul s-a desfăşurat în perioada 6 – 7  decembrie 2012, între orele 09:00 şi 15:00 la sala de cursuri a CCIA Buzău din str. Unirii, bl. 3B.

Cursul şi-a propus să vină în sprijinul societăţilor comerciale, întreprinzătorilor şi organizaţiilor patronale şi profesionale din judeţul Buzău în vederea dobândirii unei mai bune înţelegeri a modalităţilor de obţinere a unor produse de calitate, la cel mai redus cost posibil, livrate la termenul convenit cu clienţii şi adaptarea rezultatelor producţiei, din punct de vedere sortimental, cantitativ şi funcţional, la nevoile specifice ale beneficiarilor în cel mai scurt timp posibil.

Au fost abordate următoarele  subiecte:

  • Strategii de afaceri
  • Strategii concurenţiale alternative
  • Tehnici de planificare
  • Administrarea producţiei

Evenimentul s-a adresat  mediului de afaceri din judeţul Buzău. Participarea a fost gratuită.

****************************************************************************************************

Întâlnire

organizată cu ocazia vizitei efectuate de Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în România

Vineri, 29 noiembrie 2012, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău l-a avut ca oaspete pe Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în România, domnul Mrochek Valery.

Din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău la această întâlnire au participat Anca Damian, director executiv şi Uţă Alexandru, şef departament .

Domnul consilier a prezentat în detaliu principalele oportunităţi de export ale Republicii Belarus.

Reprezentanţii CCIA au prezentat Domnului Consilier, potenţialul economic al judeţului Buzău precum şi principalele oportunităţi de cooperare.

****************************************************************************************************

Întâlnire de lucru

Reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, au participat la întâlnirea de lucru a Grupului de Lucru Sub - Regional din cadrul Comitetului Regional pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020. Întâlnirea a avut loc în data de 16 noiembrie 2012.

****************************************************************************************************

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate

în TOP 2012, ediţia a XIX-a

Aflat la a XIX-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şi internaţional.

TOP–ul firmelor buzoiene a devenit o competiţie tradiţionala a operatorilor economici din judeţ,  un eveniment de marcă în activitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău şi deopotrivă în viaţa comunităţii locale de afaceri.

Realizând anual TOP-ul firmelor, CCIA Buzău îşi probează posibilitatea şi disponibilitatea de a fi un arbitru imparţial al mediului de afaceri buzoian, contribuind astfel la promovarea  excelenţei în afaceri

Ediţia din anul acesta scoate în evidenţă performerii comunităţii de afaceri buzoiene concretizaţi în cele 1242 de firme ale anului 2011, acoperind 6 mari domenii de activitate economică şi toate cele 5 grupe de mărime. Criteriile de ierarhizare ale competitorilor au avut în vedere cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat.

De subliniat excelenţa în afaceri a celor 167 societăţi comerciale care s-au clasat, an de an, în perioada 2007-2011, pe primele trei locuri, precum şi al celor 298 societăţi comerciale care, în ultimii trei ani, au ocupat, locurile 1-3 în top.

Ne înclinăm în faţa performanţei şi de aceea, încercăm, an de an, să adunăm laolaltă învingătorii, să oferim trofee, distincţii şi diplome, ca măsură a dimensiunii reuşitelor obţinute peste timp şi mai presus de recunoaşterea meritelor, ne dorim să-i facem cunoscuţi.

Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2009 a avut loc joi, 15 noiembrie 2012, orele 18:00 la restaurantul GRAND din Buzău.

Parteneri la realizarea acestui eveniment au fost: SC EXIMPROD GRUP SRL, B.R.D. - GROUPE SOCIETE GENERALE,  SC ANGROSISTUL SRL Buzău.

La festivitate au participat reprezentanţii ai firmelor premiate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai băncilor, în total peste 350 de persoane.

Cu această ocazie CCIA a editat Catalogul Topul Firmelor 2012, încredinţaţi fiind că potenţialul informaţiilor prezentate în ediţia din acest an va fi valorificat pe deplin.

CCIA Buzău felicită pe această cale societăţile comerciale care au reuşit să obţină rezultate deosebite într-un context economic mondial defavorabil  şi dorim ca experienţa şi succesul lor să constituie un real stimul pentru progresul comunităţii de afaceri buzoiene.

****************************************************************************************************

Cursuri gratuite organizate în cadrul proiectului DAIRS

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău  a lansat invitaţia de participare la cursuri gratuite în cadrul proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Beneficiarul proiectului este AJOFM Ialomiţa, CCIA Buzău fiind partener în implementarea acestui proiect.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea culturii şi competenţelor antreprenoriale a persoanelor care intenţionează să dezvolte afaceri şi a mangerilor din întreprinderi prin programe şi servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat cerinţelor de dezvoltare economică a regiunilor din Sud.

Pentru persoanele care intenţionează să iniţieze sau să dezvolte o afacere pe cont propriu s-a desfăşurat modulul integrat de formare profesională “Managementul organizării şi dezvoltării afacerii”. Prin participarea la modulul integrat de formare profesională s-a urmărit dobândirea de competenţe şi abilităţi manageriale, de organizare şi coordonare a unei afaceri proprii, de gestionare a resurselor umane şi a diversităţii, de gestionare a şi implementare a unui proiect de afaceri cu valorificarea şi protejarea mediului natural.

CCIA Buzău a organizat următoarele cursuri:

- Managementul Resurselor Umane care s-a desfăşurat în perioada 5-8 noiembrie 2012;

- Leadership în afaceri care s-a desfăşurat în perioada 26-27 noiembrie 2012;

- Antreprenoriat pentru o dezvoltare durabila (Protecţia mediului, Standarde calitate) care s-a desfăşurat în data de 2 decembrie 2012.

****************************************************************************************************

Cursuri gratuite organizate în cadrul proiectului DAIRS

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău  a lansat invitaţia de participare la cursuri gratuite în cadrul proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Beneficiarul proiectului este AJOFM Ialomiţa, CCIA Buzău fiind partener în implementarea acestui proiect.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea culturii şi competenţelor antreprenoriale a persoanelor care intenţionează să dezvolte afaceri şi a mangerilor din întreprinderi prin programe şi servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat cerinţelor de dezvoltare economică a regiunilor din Sud.

Pentru managerii din întreprinderi s-a desfăşurat modulul de formare „Oportunităţi de dezvoltare antreprenoriala”. Participanţii au fost informaţi cu privire la oportunităţile de dezvoltare a întreprinderilor în concordanţă cu dinamica şi schimbările economice, şi-au dezvoltat cunoştinţele şi abilităţile de a planifica, atrage şi integra resurse financiare externe, cum sunt cele din fondurile structurale pentru adaptarea business-ului şi a competenţelor forţei de muncă la evoluţiile pieţei.

CCIA Buzău a organizat următoarele cursuri:

1. Strategii de dezvoltare a afacerii: Planul de afaceri

Cursul  „Planul de Afaceri” s-a desfăşurat în perioada 26-28 noiembrie 2012 la sala de cursuri a CCIA Buzău.

Tematica cursului: dezvoltarea abilităţilor de a elabora planul de afacere propriu societăţii;  dezvoltarea abilităţilor de a prezenta strategia de marketing a afacerii; asimilarea cunoştinţelor specifice de bază pentru realizarea prognozelor financiare şi indicatorilor financiari.

2. Dezvoltarea afacerii prin accesarea fondurilor structurale şi de coeziune europene: Expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene

Cursul Expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene, curs cu certificare naţională, cod COR 241948, s-a desfăşurat în perioada  12-15 noiembrie 2012 la sala de cursuri a CCIA Buzău.

Tematica cursului:

q Cunoaşterea cadrului alocării şi funcţionării Fondurilor Europene;

q Documente strategice naţionale care stabilesc cadrul de alocare al fondurilor europene;

q Elaborarea propunerii de proiect - aplicaţii practice.

Au fost invitaţi să participe manageri şi angajaţi cu funcţii de conducere ai societăţilor comerciale din judeţul Buzău, în special IMM-uri şi microîntreprinderi.

****************************************************************************************************

Întâlnire

Organizată cu ocazia vizitei efectuate de Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în România

În data de 31 octombrie 2012 reprezentanţii CCIA Buzău s-au întâlnit cu Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în România, domnul Mrochek Valery. Întâlnirea a fost posibilă datorită invitaţiei făcută de firma CONSTAM, care l-a avut ca oaspete pe domnul consilier economic Mrochek Valery.

Domnul consilier a făcut o  scurtă prezentare a principalelor oportunităţi economice oferite  de Republica Belarus urmând ca la următoarea vizită pe care o va face la Buzău acestea să fie prezentate în detaliu.

****************************************************************************************************

Întâlnire organizată cu ocazia vizitei efectuate

de Ambasadorul Regatului Belgiei în România la Buzău

Marţi, 9 octombrie 2012, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău l-a avut ca oaspete pe Excelenţa Sa, Ambasadorul Regatului Belgiei în România, Philippe Beke.

Din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău la această întâlnire au participat domnul Preşedinte Ionel Gagu şi doamna Anca Damian director executiv.

Domnul ambasador a prezentat principalele investiţii ale Belgiei în România, previziuni ale creşterii economice pentru perioada următoare precum şi importanţa intensificării relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări.

Domnul Preşedinte Ionel Gagu a prezentat Excelenţei sale, potenţialul economic al judeţului Buzău precum şi principalele oportunităţi de cooperare.

Reprezentanţii CCIA Buzău au participat alături de domnul Ambasador la lansarea Centrului de Afaceri Belgia România şi la vizita efectuată de acesta la site-ul arheologic şi la Staţiunea de Cercetare Vini viticolă din Comuna Pietroasa.

****************************************************************************************************

TEHNOLOGIE SOLARĂ AMERICANĂ ÎN BUZĂU

S.C. CONTACTOARE S.A. în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău au organizat o  prezentare a firmeiSpire Solar Inc., Bedford, USA şi a reprezentantului acesteia în România SC ADVANCED ENGINEERING SRL, specializate în produse şi tehnologii fotovoltaice performante, care vor fi implementate în România.

S.C.  CONTACTOARE S.A are calitatea de  subcontractor în activităţile de proiectare, execuţie şi exploatare de parcuri solare fotovoltaice.

Întâlnirea a avut loc vineri 5 octombrie începând cu ora 10:00 la sala de şedinţe a CCIA Buzău din str. Unirii, bl. 2B, parter.

****************************************************************************************************

Cursuri gratuite organizate în cadrul proiectului DAIRS

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău  a lansat invitaţia de participare la cursuri gratuite în cadrul proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Beneficiarul proiectului este AJOFM Ialomiţa, CCIA Buzău fiind partener în implementarea acestui proiect.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea culturii şi competenţelor antreprenoriale a persoanelor care intenţionează să dezvolte afaceri şi a mangerilor din întreprinderi prin programe şi servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat cerinţelor de dezvoltare economică a regiunilor din Sud.

Pentru managerii din întreprinderi s-a desfăşurat modulul de formare „Oportunităţi de dezvoltare antreprenoriala”. Participanţii au fost informaţi cu privire la oportunităţile de dezvoltare a întreprinderilor în concordanţă cu dinamica şi schimbările economice, şi-au dezvoltat cunoştinţele şi abilităţile de a planifica, atrage şi integra resurse financiare externe, cum sunt cele din fondurile structurale pentru adaptarea business-ului şi a competenţelor forţei de muncă la evoluţiile pieţei.

CCIA Buzău a organizat următoarele cursuri:

1. Strategii de dezvoltare a afacerii: Planul de afaceri

Cursul  „Planul de Afaceri” s-a desfăşurat în perioada 17-19 septembrie 2012 la sala de cursuri a CCIA Buzău.

Tematica cursului: dezvoltarea abilităţilor de a elabora planul de afacere propriu societăţii;  dezvoltarea abilităţilor de a prezenta strategia de marketing a afacerii; asimilarea cunoştinţelor specifice de bază pentru realizarea prognozelor financiare şi indicatorilor financiari.

2. Dezvoltarea afacerii prin accesarea fondurilor structurale şi de coeziune europene: Expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene

Cursul Expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene, curs cu certificare naţională, cod COR 241948, s-a desfăşurat în perioada  20-22 septembrie 2012 la sala de cursuri a CCIA Buzău.

Tematica cursului:

q Cunoaşterea cadrului alocării şi funcţionării Fondurilor Europene;

q Documente strategice naţionale care stabilesc cadrul de alocare al fondurilor europene;

q Elaborarea propunerii de proiect - aplicaţii practice.

Au fost invitaţi să participe manageri şi angajaţi cu funcţii de conducere ai societăţilor comerciale din judeţul Buzău, în special IMM-uri şi microîntreprinderi.

****************************************************************************************************

Întâlnire

organizată cu ocazia vizitei unei delegaţii chineze la Buzău

În cursul zilei de luni, 17 septembrie 2012, o delegaţie a Provinciei Qingyuan, China a făcut o vizită Camerei de Comerţ şi Industrie Buzău.

Delegaţia din China  a fost alcătuită din Domnii Qing YE, Magistrate of People's Government in Qingyuan, Changfa LIU Director of development and Reform bureau in Qingyuan, Jianyou CAI Director of Economy and Trade Office in Qingyuan, Qinghong WU Director Qingyuan city Departement of Transportation, Quanxin SHEN - Director General Qingyuan Industrial park administrative committee of ZhengJiang Province, Shaoguo DAI - Director general Qingyuan Industrial Park Administrative Committee Investment Promotion Office of ZheJiang Province.

Domnul Gagu Ionel  în calitate de Preşedinte al CCIA Buzău a urat bun venit oaspeţilor şi a făcut o prezentare a judeţului Buzău cu accent pe oportunităţile de afaceri din judeţ considerând că această primă vizită şi discuţie va fi un prim pas al unei viitoare colaborări între cele două regiuni.

Au fost abordate probleme legate de posibilitatea investiţiilor reciproce, s-a luat în discuţie necesitatea identificării de parteneri de afaceri, pe domenii specifice de activitate. Membrii delegaţiei chineze au pus întrebări punctuale legate de domeniile de interes pentru investiţii în judeţul Buzău.

****************************************************************************************************

CURS ADMINISTRATOR COMDOMNII

În perioada 17 septembrie – 5 octombrie 2012 s-a desfăşurat cursul de Administrator de comdominii organizat în colaborare cu Primăria Buzău cu o participare de 26 persoane.

****************************************************************************************************

Lansare proiect SC VOESTALPINE VAE APCAROM SA

Marţi, 14.07.2012 reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, au participat la lansarea proiectului „Contribuţia VAE APCAROM la dezvoltarea durabilă a regiunii de Sud-Est prin modernizarea sectorului productiv al fabricii din Buzău” proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare regională – Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice  ( POS CCE).

Evenimentul a debutat cu o vizită a SC VOESTALPINE VAE APCAROM SA la sediul din Şoseaua Brăilei, nr. 2 şi a continuat cu o Conferinţă de presă prilejuită de lansarea proiectului mai sus amintit.

 

 

---------------------------------------------------------------------

Domnul Preşedinte Ionel GAGU a participat marţi 15 mai 2012 la o întâlnire cu Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Domnul Lucian Isar şi reprezentanţii comunităţii de afaceri - Camerele de Comerţ  şi Industrie din România. Acţiunea s-a desfăşurat la Palatul Camerei Naţionale, Aula Candelabrelor, bucurându-se de o prezenţă substanţială.

Excelenţa Sa Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Domnul Lucian Isar, a prezentat priorităţile Guvernului, printre care menţinerea macrostabilităţii financiare şi construirea coloanei economiei reale prin re-industrializarea privată a României, redefinirea activităţii de comerţ exterior, lansarea celor 8 poli de creştere, în care statul va avea rol de coordonator şi atragerea investiţiilor străine.  Domnul Ministru a solicitat sprijinul Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, partenerul principal al MECMA, pentru a asigura interfaţa la nivel local. „Am nevoie de Dumneavoastră pentru a creiona această interfaţă între arhitectura de consilier de comerţ exterior al statului şi promovarea acestor idei, investiţii în teritoriu”, a precizat Excelenţa Sa, referindu-se la necesitatea implicării Camerelor în proiectele de creştere economică.

 

SALONUL AUTO BUZĂU 2012

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, a organizat în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile în perioada 10-13 mai 2012, în Piaţa Daciei,

SALONUL AUTO BUZĂU 2011 ediţia a VII-a

Au fost prezente mărci de prestigiu - Fiat, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Toyota, Ford, Opel, Chevrolet, BMW- precum şi remorci auto.

Evenimentul a constituit o ocazie binevenită pentru vizitatori de a achiziţiona la preţuri promoţionale cele mai noi modele de autoturisme.

****************************************************************************************************

 

SEMINAR RSI

În data de 12 aprilie 2012, la sediul Camerei de Comerţ Industrie şi  Agricultură a Judeţului Buzău a avut loc un seminar RSI.

În perioada octombrie 2009 – octombrie 2011, Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu SC ECOSISTEMI SRL şi cu participarea celor 42 de Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene şi-a propus să construiască, prin sprijinul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Birouri de asistenta pentru Promovarea Responsabilităţii Sociale a Întreprinderilor, un cadru funcţional de promovare şi implementare a responsabilităţii sociale în cadrul întreprinderilor româneşti.

Proiectul urmăreşte cooperarea activă a celor 42 Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene, care găzduiesc 42 de birouri de asistenţă RSI în vederea promovării şi a facilitării adoptării de practici de afaceri responsabile la nivelul României, antrenând întreprinderi şi administraţii publice pentru a atinge o coeziune mai puternică, o competitivitate crescută pentru economia naţională, şi un nivel eficient de protecţie a mediului.

- Cu ocazia seminarului RSI reprezentanţii firmelor buzoiene participante au putut afla:

- Ce servicii RSI poate oferi biroul de asistenţă RSI de pe lângă CCIA Buzău, dacă sunteţi un reprezentant al mediului de afaceri;

- Ce resurse se pot găsi pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii în care activaţi, dacă reprezentaţi societatea civilă;

- Ce parteneriate se pot  încheia pentru atingerea obiectivelor din strategiile locale de dezvoltare pentru autorităţile publice;

- Ce instrumente se pot folosi în comun pentru promovarea incluziunii şi solidarităţii sociale.

****************************************************************************************************

 

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în colaborare cu J’Info Training Bucureşti a organizat în perioada 7-10 mai 2012 cursul de

Protocol în Mediul Business

Cursul s-a adresat:

- persoanelor care doresc să stăpânească arta protocolului şi care lucrează în mediul business;

- persoanelor care se ocupă de organizarea de evenimente, conferinţe;

- persoanelor care interacţionează frecvent cu clienţi ai organizaţiilor pe care le reprezintă.

Tematica cursului a fost:

- definirea protocolului, a etichetei şi a conduitei;

- bunele maniere şi comportamentul în societate;

- comportamentul în funcţie de poziţiile ierarhice;

- organizarea unei ceremonii şi a unui eveniment.

Cursul a fost apreciat ca foarte interesant şi util de participanţi.

****************************************************************************************************

Sâmbătă 10 martie 2012 reprezentanţii CCIA Buzău au participat la lansarea unei noi capacităţi de producţie şi a 18 ani de activitate a uneia dintre cele mai reprezentative  firme buzoiene GENERAL AGRO COM SERVICE SRL.

Este vorba de o secţie de procesare carne realizată prin implementarea proiectului european  - Înfiinţare secţie procesare carne şi alinierea la standardele comunitare prin retehnologizarea spaţiilor frigorifice de depozitare a produselor alimentare - in cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală din România. Investiţia completează cu succes domeniul de activitate al firmei şi anume distribuţia de produse alimentare.

****************************************************************************************************

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în colaborare cu firma INDICE CONSULTING AND MANAGEMENT SRL Bucureşti, a organizat  seminarul de prezentare:

« Pregătirea IMM – urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin Programul Operaţional Sectorial - „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013

Axa III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”

Operaţiunea 1 „Sprijin pentru sisteme TIC integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri”

Seminarul a avut loc Joi 23 Februarie 2012, începând cu orele 10:00, la sediul CCIA Buzău, din str. Unirii, bl. 2B.

Firmele interesate de eficientizarea proceselor interne, gestiunea stocurilor, clienţilor, activităţilor au primit soluţii de finanţare în vederea achiziţionării acestui Software personalizat, prin accesarea de fonduri nerambursabile.

 

 

Întâlnire organizată cu ocazia vizitei efectuate de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Africii de Sud  la Buzău

Miercuri 14 decembrie 2011, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău l-a avut ca oaspete pe Excelenţa Sa Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Africii de Sud în România Domnul Pieter Swanepoel. Excelenţa Sa a fost însoţit de doamna Michele Pietersen - secretar politic în cadrul aceleiaşi ambasade.Din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău la această întâlnire au participat domnul Preşedinte Ionel Gagu şi doamna Anca Damian director executiv.

Domnul ambasador a prezentat principalele investiţii ale Republicii Sud Africane în România subliniind investiţiile din industria alimentară, imobiliare şi IT, previziuni ale creşterii economice pentru perioada 2011 - 2012 în RSA precum şi importanţa intensificării relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări.

Domnul Preşedinte Ionel Gagu a prezentat delegaţiei din Africa de Sud, potenţialul economic al judeţului Buzău precum şi principalele oportunităţi de cooperare.

Cursul post-universitar

„AUDITUL ENERGETIC AL CLĂDIRILOR NOI ŞI EXISTENTE ŞI SISTEMELOR AFERENTE DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în parteneriat cu Asociaţia Profesională Pentru  Certificare Energetică Iaşi (A.P.C.E), a organizat începând cu  data de 9 decembrie 2011, cursul:  “AUDITUL ENERGETIC AL CLĂDIRILOR NOI ŞI EXISTENTE ŞI AL SISTEMELOR AFERENTE DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ”.

Conform prevederilor Regulamentului privind atestarea auditorilor energetici pentru clădiri (MO 683/8.12.2010), această pregătire  se realizează  în două etape:

Modul de teorie în care sunt tratate aspectele teoretice ale auditului energetic;

Modul pentru  realizarea unui proiect de audit energetic care va fi susţinut în fata comisiei de lectori care au predat la cursuri .

Pentru modulul teoretic, participanţii primesc suport de curs (în format tipărit sau electronic), iar pentru modulul aplicativ un îndrumător de proiectare.

Absolvenţii cursului vor primi - CERTIFICAT  DE ABSOLVIRE, care permite depunerea la MDRT a dosarului în vederea susţinerii examenului de auditor energetic clădiri, gradul profesional I si  II, specialitatea  construcţii  şi  instalaţii.

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate în TOP 2011, ediţia a XVIII-a

Aflat la a XVIII-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şi internaţional.

TOP–ul firmelor buzoiene a devenit o competiţie tradiţionala a operatorilor economici din judeţ,  un eveniment de marcă în activitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău şi deopotrivă în viaţa comunităţii locale de afaceri.

Realizând anual TOP-ul firmelor, CCIA Buzău îşi probează posibilitatea şi disponibilitatea de a fi un arbitru imparţial al mediului de afaceri buzoian, contribuind astfel la promovarea  excelenţei în afaceri

Ediţia din anul acesta scoate în evidenţă performerii comunităţii de afaceri buzoiene concretizaţi în cele 1178 de firme ale anului 2010, acoperind 6 mari domenii de activitate economică şi toate cele 5 grupe de mărime. Criteriile de ierarhizare ale competitorilor au avut în vedere cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat.

De subliniat excelenţa în afaceri a celor 134 societăţi comerciale care s-au clasat, an de an, în perioada 2006-2010, pe primele trei locuri, precum şi al celor 264 societăţi comerciale care, în ultimii trei ani, au ocupat, locurile 1-3 în top.

Ne înclinăm în faţa performanţei şi de aceea, încercăm, an de an, să adunăm laolaltă învingătorii, să oferim trofee, distincţii şi diplome, ca măsură a dimensiunii reuşitelor obţinute peste timp şi mai presus de recunoaşterea meritelor, ne dorim să-i facem cunoscuţi.

Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2009 a avut loc joi, 10 noiembrie 2011, orele 18:00 la restaurantul GRAND din Buzău.

Parteneri la realizarea acestui eveniment au fost: ROMTELECOM, B.R.D. - GROUPE SOCIETE GENERALE,  SC ANGROSISTUL SRL Buzău.

La festivitate au participat 300 reprezentanţii ai firmelor premiate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai băncilor, în total peste 400 de persoane.

Cu această ocazie CCIA a editat Catalogul Topul Firmelor 2011, încredinţaţi fiind că potenţialul informaţiilor prezentate în ediţia din acest an va fi valorificat pe deplin.

CCIA Buzău felicită pe această cale societăţile comerciale care au reuşit să obţină rezultate deosebite într-un context economic mondial defavorabil  şi dorim ca experienţa şi succesul lor să constitue un real stimul pentru progresul comunităţii de afaceri buzoiene.

Seminar

“Aspecte ale practicilor anticoncurenţiale şi concurenţa neloială în funcţionarea economiei de piaţă”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe RO Constanţa şi Inspectoratul de Concurenţă Constanţa  a organizat seminarul:

“Aspecte ale practicilor anticoncurenţiale şi concurenţa neloială în funcţionarea economiei de piaţă”

Evenimentul a avut loc în data de 6 octombrie 2011, începând cu ora 11:30 la sala de cursuri a CCIA Buzău din str. Unirii, bl. 3B şi se înscrie în seria activităţilor organizate în  “ Săptămâna europeană a IMM-urilor 2011 “.

Seminarul şi-a propus să vină în sprijinul societăţilor comerciale, întreprinzătorilor şi organizaţiilor patronale şi profesionale din judeţul Buzău în vederea desfăşurării activităţii pe Piaţa Unică Europeană, prin informaţii practice şi utile necesare pentru a face faţă rigorilor şi competiţiei generate de  statutul României  ca stat membru al Uniunii Europene. S-au abordat următoarele  subiecte: Practici anticoncurenţiale; Licitaţii trucate; Abuz de poziţie dominantă; Concentrări economice; Concurenţă neloială.

Au participat reprezentanţi de la 20 societăţi comerciale buzoiene. Participarea a fost gratuită.

SALONUL AUTO BUZĂU 2011

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, a organizat în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile în perioada 9-12 iunie 2011, în Piaţa Daciei,

SALONUL AUTO BUZĂU 2011 ediţia a VI-a

Au fost prezente mărci de prestigiu - Dacia, Renault, Nissan, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Toyota, Ford, Opel, Chevrolet- precum şi scutere, ATV-uri, remorci auto.

Evenimentul a constituit o ocazie binevenită pentru vizitatori de a achiziţiona la preţuri promoţionale autoturisme, scutere, ATV-uri, remorci auto.

Proiect

Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS

CCIA Buzău este partener alături de CCIA Ialomiţa, CCIA Mehedinţi, AJOFM Buzău, AJOFM Mehedinţi, EPC Bucureşti în proiectulDezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS - Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013” - “Investeşte în oameni“.

Obiectivul proiectului: Dezvoltarea culturii şi competenţelor antreprenoriale a persoanelor care intenţionează să dezvolte afaceri şi a managerilor din întreprinderi prin programe de formare şi servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat la cerinţele şi direcţiile de dezvoltare economică a regiunilor Sud Est, Sud - Muntenia, Sud –Vest şi Bucureşti –Ilfov.

 

 

 

Miercuri 11 mai 2011 domnul Preşedinte Ionel GAGU a participat la o întâlnire cu domnul Napoleon POP, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Întâlnirea a  avut loc la sediul Băncii Naţionale, Sucursala Buzău.

Cu ocazia întâlnirii a avut loc un dialog de informare reciprocă cu privire la obiectivele BNR şi principalele probleme ale comunităţii de afaceri locale.

Târgul de Produse Tradiţionale Româneşti  Eco Galleria

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău împreună cu Galleria Mall Buzău a organizat în incinta Galleria Mall Buzău în perioada 7 – 8 mai 2011

“Târgul de Produse Tradiţionale Româneşti  Eco Galleria“

La “Eco Galleria“ au fost invitaţi să participe producători autohtoni de produse tradiţionale specifice zonei  Buzăului şi nu numai.

Pâinea coaptă, cârnaţii de Pleşcoi, mierea proaspăt stoarsă din faguri, pastrama, brânzeturile, felurile de mâncare specifice gospodăriilor ţărăneşti au fost câteva dintre atracţiile culinare ale târgului găzduit de Galleria  Mall Buzău.

Pe parcursul celor două zile de desfăşurare vizitatorii au avut ocazia să deguste, să cumpere, dar şi să afle direct de la producători tainele agriculturii fără chimicale şi beneficiile hranei mai “curate” asupra organismului uman, dar şi asupra mediului înconjurător.

 

Târgul de Produse Tradiţionale Româneşti  Eco Galleria

 

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău împreună cu Galleria Mall Buzău a organizat în incinta Galleria Mall Buzău în perioada  21-22 aprilie 2011

“Târgul de Produse Tradiţionale Româneşti  Eco Galleria“

La “Eco Galleria“ au fost invitaţi să participe producători autohtoni de produse tradiţionale specifice zonei  Buzăului şi nu numai.

Pâinea coaptă, cârnaţii de Pleşcoi, mierea proaspăt stoarsă din faguri, pastrama, brânzeturile, felurile de mâncare specifice gospodăriilor ţărăneşti au fost câteva dintre atracţiile culinare ale târgului găzduit de Galleria  Mall Buzău.

Prezenţa ansamblurilor folclorice şi a meşterilor populari a întregit atmosfera de autenticitate, încercând să recreeze spiritul gospodăriilor ţărăneşti, întregul eveniment dorind să fie şi o pledoarie pentru un mod de viaţă natural, sănătos, inspirat de vechile tradiţii.

 

CURS MANAGER PROIECT

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a organizat în perioada 21-25 februarie 2011 cursul de specializare în ocupaţia MANAGER PROIECT – cod COR 241919.

CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 129/2000, republicată, iar diplomele sunt recunoscute  de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Obiectivele cursului:

- dezvoltarea abilităţilor de planificare, coordonarea echipelor de lucru, managementul timpului şi managementul riscului;

- dezvoltarea abilităţilor de a lucra cu instrumentele managementului de proiect:

- îmbunătăţirea competenţelor grupului ţintă referitoare la managementul proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi nu numai.

 

Temele ce s-au dezbătut sunt:

- Managementul proiectului – concepte, definiţii; - Probleme în implementarea proiectelor; - Avantajele utilizării acestui instrument; - Ciclul proiectului; - Conducerea proiectelor / Echipe de lucru în cadrul proiectelor;- Managementul riscului / Managementul conflictelor / Managementul timpului; - Instrumente utile în managementul proiectului: Matricea cadrul logic a proiectului, Diagrama Gantt; - Corelarea instrumentelor cu managementul financiar şi procedurile de achiziţii; - Verificarea modului de obţinere a indicatorilor propuşi în proiect; - Stabilirea corecţiilor necesare; - Tehnici şi proceduri de monitorizare/evaluare; - Prezentare modele de bună practică/Rele practici în managementul de proiecte.

Au participat 22 manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale din judeţul Buzău.

EXPO BUZĂU 2011

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Buzău a organizat cea de-a 5 –a ediţie a expoziţiei zonale:

EXPO BUZĂU 2011

Evenimentul a avut loc în perioada 10-13 februarie 2011 şi a avut ca profil exponate reprezentative din rase de păsări de curte, porumbei, păsări exotice şi animale mici.

EXPO BUZĂU 2011 s-a desfăşurat la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, str. Victoriei, nr. 1.

Proiect

Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS

CCIA Buzău este partener  alături de CCIA Ialomiţa, CCIA Mehedinţi, AJOFM Buzău, AJOFM Mehedinţi, EPC Bucureşti în proiectul Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS - Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013” - “Investeşte în oameni“.

Obiectivul proiectului: Dezvoltarea culturii şi competenţelor antreprenoriale a persoanelor care intenţionează să dezvolte afaceri şi a managerilor din întreprinderi prin programe de formare şi servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat la cerinţele şi direcţiile de dezvoltare economică a regiunilor Sud Est, Sud - Muntenia, Sud –Vest şi Bucureşti –Ilfov.

Proiect

Management şi antreprenoriat la standarde europene o opţiune în carieră pentru fiecare

CCIA Buzău este partener  alături de S.C. LET`S GO SPORTWEAR S.R.L. Craiova, A&S EASTERN CONSULTING SRL Bucureşti, PROGECO –   PROGRESSUS OMNIUM GENTIUM COMMUNIS – S.R.L. Italia în proiectul Management şi antreprenoriat la standarde europene - o opţiune în carieră pentru fiecare - Axa prioritară 3 - Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor - Domeniul major de intervenţie 3.1 – Promovarea culturii antreprenoriale, Cod Contract: POSDRU/92/3.1/S/63288.

Obiectivul proiectului: Dezvoltarea competenţelor manageriale şi antreprenoriale în vederea îmbunătăţirii performanţelor profesionale şi dezvoltării spiritului antreprenorial pentru 1000 de persoane angajate, manageri şi întreprinzători din regiunile Sud- Vest Oltenia, Sud Est şi Centru.

 

Proiect

Birouri de asistenţă pentru promovarea Responsabilităţii Sociale a Întreprinderilor

Cele 42 de Camere de Comerţ şi Industrie din ţară, sub coordonarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, şi-au unit eforturile pentru implementarea proiectului “Birouri de asistenţă pentru promovarea Responsabilităţii Sociale a Întreprinderilor” Proiectul este co-finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor", Domeniul major de intervenţie 3.3 "Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor pentru partenerii sociali şi societatea civilă".

Obiectivul general al proiectului constă în abilitarea actorilor socio-economici şi civici relevanţi să identifice şi să implementeze practicile necesare pentru creşterea interesului societăţii româneşti faţă de Responsabilitatea Socială a Întreprinderilor, prin întărirea competenţelor personalului Camerelor de Comerţ şi Industrie pentru a lucra în cadrul unei reţele naţionale de birouri de asistenţă RSI, ce vor promova conceptele şi instrumentele RSI în rândul actorilor sociali, organizaţiilor societăţii civile şi în mediul de afaceri naţional.

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Cluster TMV

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a răspuns iniţiativei Asociaţiei Tradiţii – Manufactură – Viitor participând în data de 18 decembrie 2010 la  lansarea Clusterului Inovativ

„Traditii Manufactură Viitor – TMV Sud-Est“.

Cu această ocazie a fost semnat Acordul de Parteneriat public-privat ce îşi propune crearea unui structuri asociative inovative de tip cluster în industria textilă din România în regiunea Sud-Est.

Prin proiectul Cluster TMV se urmăreşte concentrarea pe activităţi şi produse cu o importantă componentă de creaţie şi tehnologie, creşterea conştiinţei şi interesului consumatorului faţă de fenomenul modei, stabilizarea şi perfecţionarea forţei de muncă din domeniu, atragerea de noi firme şi nu în ultimul rând crearea unui brand regional.

Partenerii organizatorilor în acest demers sunt: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, Asociaţia „Bucharest Fashion Alliance“, Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, Facultatea de Textile Pielărie şi Management Industrial Iaşi, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie din Bucureşti precum şi prestigiosul institut german Steinbeis.

Astfel, prin parteneriatul între întreprinderi industriale, autorităţi locale, organizaţii de sprijin a mediului de afaceri şi instituţiile de învăţământ şi cercetare dintr-o regiune bine determinată, se creează condiţiile pentru punerea în aplicare a unei strategii comune, coerente de dezvoltare economică, în acord cu strategia de dezvoltare a regiunii prin colaborarea strânsă în plan instituţional, orientarea spre tehnologii destinate pieţelor cu potenţial de creştere şi creare a unei structuri cu vizibilitate internaţională.

Firmele interesate să se alăture iniţiativei la care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a aderat sunt rugate să ne contacteze la tel: 0238 710229, fax: 0238 713577, cci@buzau.ro , persoană de contact Anca Damian.

 

 

 

CURS

În perioada 15-29 noiembrie 2010 CCIA Buzău în colaborare cu Primăria Buzău a organizat ediţia a V-a a cursului de ADMINISTRATORI DE CONDOMINII.

 

 

 

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate

în TOP 2010, ediţia a XVII-a

Aflat la a XVII-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şi internaţional.

TOP–ul firmelor buzoiene a devenit o competiţie tradiţionala a operatorilor economici din judeţ, un eveniment de marcă în activitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău şi deopotrivă în viaţa comunităţii locale de afaceri.

Realizând anual TOP-ul firmelor, CCIA Buzău îşi probează posibilitatea şi disponibilitatea de a fi un arbitru imparţial al mediului de afaceri buzoian, contribuind astfel la promovarea excelenţei în afaceri

Ediţia din anul acesta aduce la rampă cele mai performante 819 de firme ale anului 2009, acoperind 6 mari domenii de activitate economică şi toate cele 5 grupe de mărime. Criteriile de ierarhizare ale competitorilor au avut în vedere cifra de afaceri, profitul brut din exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării forţei de muncă, efortul de dezvoltare şi eficienţa capitalului investit.

De subliniat continuitatea performanţelor şi managementul de vârf a celor 104 societăţi comerciale care s-au clasat, an de an, în perioada 2005-2009, pe primele trei locuri, precum şi al celor 199 societăţi comerciale care, în ultimii trei ani, au ocupat, locurile 1-3 în top.

Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2009 a avut loc miercuri, 3 noiembrie 2010, orele 18:00 la restaurantul GRAND din Buzău.

Parteneri la realizarea acestui eveniment au fost: EXIMBANK, B.R.D. - GROUPE SOCIETE GENERALE, SC ANGROSISTUL SRL Buzău.

La festivitate au participat 220 reprezentanţii ai firmelor premiate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai băncilor, în total peste 300 de persoane.

Cu această ocazie CCIA Buzău a editat Catalogul Topul Firmelor 2010, încredinţaţi fiind că potenţialul informaţiilor prezentate în ediţia din acest an va fi valorificat pe deplin.

Ediţia din acest an a TOP-ul firmelor din judeţul Buzău marchează şi 20 de ani de la Renaşterea Sistemului cameral din România prilej cu care au fost evocaţi cei care au jucat un rol însemnat atât în istoria economică a judeţului Buzău şi a Sistemului cameral, cât şi cei care şi-au respectat angajamentul de credinţă – oamenii de afaceri buzoieni.

CCIA Buzău felicită toţi reprezentanţii mediului de afaceri pentru activitatea depusă în ultimii 20 de ani şi are convingerea că ne veţi fi şi în continuare alături ca membri activi ai celei mai vechi şi mai importante organizaţii patronale postdecembriste.

CAPACITATE NOUĂ DE PRODUCŢIE

 

În data de 07.10.2010 a fost dată în folosinţă o noua capacitate de producţie pentru realizarea sârmei tubulare. Obiectivul aparţine firmei buzoiene  SPS SRL care alături de DUCTIL SA sunt membre ale grupului AIR LIQUIDE Welding.

Domnul Preşedinte Ionel GAGU a participat la deschiderea oficială a acestui important obiectiv al oraşului Buzau .

 

CENTRU DE AFACERI

În data de 30.09.2010 a avut loc deschiderea oficială a obiectivului ”CENTRU DE AFACERI” a cărui obiectiv general este sprijinirea mediului de afaceri prin punerea la dispoziţie a unor spaţii dotate la standarde europene pentru desfăşurarea activităţilor economice şi prestărilor de servicii.

Obiectivul aparţine firmei buzoiene ACTIV EXPERT CONSULTANŢĂ ŞI SERVICII SA membră a GRUP ROMET  şi a fost realizat în cadrul proiectului ”Extindere + Etajare+ Mansardare Centru de Afaceri din strada Victoriei, nr. 17” finanţat prin Programul Operaţional Regional

La sesiunea de deschidere a participat şi CCIA Buzău în dublă calitate de invitat şi de promotor al comunităţii de afaceri buzoiene.

 18.06.2010

Întâlnire

Organizată cu ocazia vizitei unei delegaţii chineze la Buzău

 

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în colaborare cu Instituţia Prefectului a organizat vineri, 18.06.2010, ora 11:30 la Sala Cabinet a Prefecturii Buzău o întâlnire cu a întâlnire cu oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor din China provincia Shaaxi.

Această nouă întâlnire are la bază  acordurile  de colaborare dintre Instituţia Prefectului şi China Council for Promotional of International Trade Beijing şi de asemenea investiţiile oamenilor de afaceri chinezi în judeţul nostru.

Firmele chineze participante la întâlnire au fost  interesate de următoarele domenii de activitate: industria metalurgică, industria de echipamente electrice şi optice.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai societăţilor comerciale: ROTEC SA, GRUP ROMET SA, EXIMPROD GRUP SRL, RECOMPLAST SRL, BETA SA, SOMET SRL, TEHNOMED SERVICE SRL, CONTACTOARE SA, EXCON SRL.

 

 

Întâlnire

organizată cu ocazia aniversării a Două Decenii de la Renaşterea

Sistemului Cameral din România

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău, între realizări şi perspective 

Continuatoarea şi succesoarea de drept a Camerei de Comerţ Buzău, Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău sărbătoreşte în acest an peste un secol de la înfiinţare şi doua decenii de la reînfiinţarea sa în 1990. Un parcurs istoric marcat de regimurile politice şi conjuncturile economice ale vremurilor ce a culminat cu victoria înregistrată în Revoluţia din 1989, căderea comunismului permiţând dezvoltarea sistemului cameral.


Acţiunea organizată joi, 27 mai 2010 , orele 18:30 pe tema "Două Decenii de la Renaşterea Sistemului Cameral din România" reprezintă un prim eveniment care marchează anul jubiliar 2010. Î
n sala de festivităţi a Restaurantului Grand au fost prezenţi membri fondatori ai organizaţiei, foşti directori executivi, membrii actuali ai Camerei, oficialităţi.


Moment aniversar şi prilej de bilanţ


Alocuţiunea de deschidere a fost susţinută de preşedintele Camerei de Comerţ Industrie  şi Agricultură Buzău, domnul Ionel Gagu, care a expus evoluţia organizaţiei de la înfiinţare până în prezent, dând citire numelor acelora care au în spate istoria organizaţiei şi punctând, în egală măsură, modificarile legislative care au schimbat cadrul legal de funcţionare al Camerei Buzău.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată contribuţia pe care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, împreună cu oamenii de afaceri, a avut-o la relansarea economiei de piaţă, la susţinerea permanentă a comunităţii de afaceri şi la dezvoltarea afacerilor în judeţul Buzău, iar domnul preşedinte a punctat faptul că, numai împreună, oamenii de afaceri vor putea face investiţii serioase, vor combate concurenţa neloiala şi vor putea crea reguli care să le permită să prospere pe piaţă.


De asemenea s-a făcut şi un bilanţ al realizărilor şi al dificultăţilor întâmpinate de-a lungul timpului de către cei aflaţi în fruntea Camerei de Comerţ Industrie  şi Agricultură Buzău, aspecte prezentate  la evenimentul aniversar – de către domnul Vasile Puşcă – director al Registrului Comerţului Buzău de pe langă Cameră în perioada 1990-2002 şi  domnul Traian Pândaru – membru fondator al CCIA care au punctat, pe rand, în raport cu eforturile depuse pentru reînfiinţarea şi/sau conducerea instituţiei, entuziasmul, sacrificiile şi munca depusă pentru ca organizaţia să-şi îndeplinească misiunea pentru care a fost reînfiinţată la începutul anilor 1990.


Acestor cuvinte li  s-a adaugat şi discursul domnului primar al Consiliului Local Buzău Constantin Boşcodeală, care a apreciat progresele înregistrate de-a lungul celor 20 de ani de existenşă şi experienţa acumulată de Camera de Comerţ Industrie  şi Agricultură Buzău. Totodată domnul Constantin Boşcodeală şi-a exprimat încrederea în actuala conducere şi este convins că,
Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău va contribui prin acţiunile sale la prosperitatea comunităţii locale.

Au fost omagiaţi cei care au încetat din viaţă, dar care şi-au adus contribuţia în mod indisolubil la bunul mers al activităţii Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău, toţi cei prezenţi în sală ţinând un moment de reculegere in memoriam.


La finalul intalnirii, s-a făcut un 
schimb de impresii asupra experienţelor recente, moment în care s-a evocat şi împlinirea a Două Decenii de la Renaşterea Sistemului Cameral din România iar conducerea Camerei Buzău a mulţumit pentru participare şi pentru buna colaborare avută în cadrul acţiunilor organizate de Cameră celor 150 de persoane, reprezentanţi ai societăţilor comerciale, oficialităţilor, celorlalţi invitaţi şi presei buzoiene.

27-29 .05.2010

SALONUL AUTO BUZĂU 2010

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile au organizat în perioada 27-29 mai 2010, în Piaţa Daciei, SALONUL AUTO BUZAU 2010 ediţia a V-a.

Au fost prezentate mărci de prestigiu: Dacia, Renault, Nissan, Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Skoda, Hyundai, Toyota, Ford, Opel, Chevrolet,precum şi motociclete, scutere, ATV-uri şi remorci auto.

Evenimentul a constituit un prilej oportun pentru firmele din domeniu de a încheia afaceri profitabile, precum şi o ocazie binevenită pentru vizitatori de a achiziţiona la preţuri promoţionale autoturisme, motociclete, scutere sau ATV-uri.

28.03.2010

Simpozionul

„PROGRAMELE DE SPRIJINIRE A ÎNFIINŢĂRII DE NOI ÎNTREPRINDERI ŞI SUSŢINEREA DEZVOLTĂRII IMM-URILOR FINANŢATE PRIN BUGETUL DE STAT 2010”

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău, în colaborare cu Centrul Teritorial de Informare, Consultanţă şi Instruire Buzău din cadrul A.N.I.M.M.C.,  a organizat în data de 23.03.2010, orele 11:00, Simpozionul „PROGRAMELE DE SPRIJINIRE A ÎNFIINŢĂRII DE NOI ÎNTREPRINDERI ŞI SUSŢINEREA DEZVOLTĂRII IMM-URILOR FINANŢATE PRIN BUGETUL DE STAT 2010” care a avut loc la sediul din Buzău, strada Unirii, bloc 10 BCD, etaj 1- sala de şedinţă.

Au fost abordate următoarele teme:

Ø Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă - 2010;

Ø Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii - 2010;

Ø Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare - START 2010;

Ø Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

Evenimentul a fost mediatizat în presa locală, iar membrilor CCIA Buzău le-au fost transmise invitaţii prin fax.

Participarea la simpozion a fost gratuită.

25.02.2010

 

Seminarul

„ PREGĂTIREA IMM-urilor DIN JUDEŢUL BUZĂU PENTRU ACCCESAREA FONDURILOR NERAMBURSABILE PRIN FEADR”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în colaborare cu firma STRUCTURAL EXPERT SRL Buzău a organizat seminarul de prezentare:

„ Pregătirea IMM – urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”

Seminarul a avut loc joi 25 februarie 2010, începând cu orele 10:00, la sediul CCIA Buzău din str. Unirii, bl.10 BCD, sala de cursuri.

Scopul seminarului a fost acela de a prezenta detalii despre modalitatea de accesare a finanţărilor nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul PROGRAMULUI NAŢIONAL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ.

 

 

Axa Prioritară 1: Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier; Măsura 121: Modernizarea exploataţiilor agricole; Măsura 123: Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere;

Axa Prioritară 3: Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale: Măsura 312: Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi; Măsura 313: Încurajarea activităţilor turistice.

Durata prezentării a fost de aproximativ trei ore şi au fost abordate următoarele teme :

Ø Informaţii generale privind « PROGRAMUL NAŢIONAL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ»

Ø Criterii de eligibilitate a solicitantului

Ø Eligibilitatea proiectelor

Ø Cheltuielile eligibile

Ø Contribuţia proprie a solicitantului şi valoarea maximă a finanţării nerambursabile

Ø Asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile

Ø Etapele desfăşurării unui proiect

Ø Achiziţii publice

Ø Finanţarea proiectului

Ø Returnarea finanţării nerambursabile

Participarea la acest seminar a fost gratuită.

Evenimentul a fost mediatizat în presa locală şi au fost trimise prin fax invitaţii tuturor membrilor Camerei.

28.01.2010

Seminarul

„PREGĂTIREA IMM-URILOR DIN JUDEŢUL BUZĂU PENTRU ACCESAREA FINANŢĂRILOR NERAMBURSABILE PRIN FONDURI STRUCTURALE”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în colaborare cu firma Structural Expert SRL Buzău a organizat joi 28 ianuarie 2010, începând cu orele 10:00, la sediul CCIA Buzău, din str. Unirii, bl.10 BCD, sala de cursuri. seminarul de prezentare:

„ Pregătirea IMM – urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin fonduri structurale – Planul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice „

Scopul seminarului a fost acela de a prezenta detalii despre modalitatea de accesare a finanţărilor nerambursabile prin fondurile structurale.

Au fost abordate următoarele teme:

Ø Informaţii generale privind « PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE - POS CCE»

Ø Criterii de eligibilitate a solicitantului

Ø Eligibilitatea proiectelor

Ø Cheltuielile eligibile

Ø Contribuţia proprie a solicitantului şi valoarea maximă a finanţării nerambursabile

Ø Asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile

Ø Etapele desfăşurării unui proiect

Ø Achiziţii publice

Ø Finanţarea proiectului

Ø Returnarea finanţării nerambursabile

Prezentările au fost făcute de reprezentanţi ai SC Structural Expert SRL Buzău, iar participarea a fost gratuită.

Au fost transmise invitaţii membrilor Camerei. Anunţul privind seminarul a apărut în presă: „Şansa”, „Opinia”, „Viaţa Buzăului”.

Participarea la acest eveniment a fost gratuită.

 

PROIECT

PHARE/2006/018-147.04.02.02.01.2002

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a derulat în perioada decembrie 2008 – decembrie 2009, proiectul cu titlul: "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman "
Proiectul a fost finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2006 / Coeziune Economică şi Socială/ Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă. Linia de buget Phare/2006/018-147.04.02.02.01.2002.
Scopul proiectului a fost Dezvoltarea competenţelor profesionale pentru 60 manageri şi personal operativ din societăţile comerciale din judeţul Buzău pentru adaptarea mai bună la schimbările mediului socio-economic, creşterea siguranţei şi calităţii locurilor de muncă şi susţinerea strategiei de dezvoltare a resurselor umane pe termen mediu şi lung în societăţile din care provin.

Proiectul s-a derulat de către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în parteneriat cu ARCA Brăila şi a avut ca grup ţintă 60 de angajaţi atât la nivel managerial cât şi personal operativ din cadrul societăţilor comerciale din judeţul Buzău. 
Grupul ţintă care a participat la programul de instruire a fost de 177 persoane din care 58 de manageri şi 119 personal operativ  din cadrul societăţilor comerciale buzoiene.

Managerii şi personalul operativ din societăţile comerciale din judeţul Buzău au putut participa la următoarele programe de instruire:     Managementul Calităţii Mediului - Prezentare cerinţe standard de mediu ISO 14001:2005,  Manager al sistemelor de management de mediu, Auditor intern pentru sistemele de management de mediu, Dezvoltarea echipei şi motivarea personalului, Marketing şi promovarea afacerii, Management proiect, Relaţia cu clienţii – instrument cheie pentru câştigarea şi fidelizarea acestora, Tehnici de Negociere în afaceri . 

Tot în cadrul acestui proiect s-au realizat următoarele activităţi:
-  Activităţi de consultanţă pentru reactualizarea şi definitivarea planurilor de formare profesionala a angajaţilor  cerute de legislaţia în vigoare pentru angajaţii a 3 societăţi comerciale participante la programul de instruire cuprins in proiect (selectate pe criterii vizând nevoia pentru planuri de formare profesională dar şi pe baza numărului de angajaţi;
- Studiu privind atitudinea managementului şi personalului din societăţile comerciale buzoiene ai căror angajaţi au făcut parte din grupul ţintă, privind formarea profesională a angajaţilor (calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare) şi căi de îmbunătăţire a competenţelor angajaţilor;
- Studiu privind nevoia de instruire şi consultanţă pentru angajaţii din 7 societăţi comerciale buzoiene beneficiare ale programului de instruire ce va fi folosit de către acestea pentru accesarea fondurilor FSE (ex. axa 2.3) în vederea continuării perfecţionării şi calificării continue a forţei de muncă angajate şi creşterii siguranţei locurilor de muncă.

CONFERINŢA SOLEPAD


Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură  Buzău în colaborare cu Agora Media a organizat  marţi, 08 decembrie 2009, la hotel Pietroasa, conferinţa SolePAD. 
Evenimentul s-a adresat companiilor din judeţele Buzău şi Vrancea.

Conferinţa SolePAD şi-a propus să  ofere, cu ajutorul soluţiilor IT&C, răspunsuri la întrebări legate de modul în care se pot reduce costurile, administra mai eficient balanţa de venituri şi cheltuieli, eficientiza consumul de materiale sau creşte productivitatea companiilor. De asemenea, au fost oferite  informaţii privind modalităţile de obţinere a finanţărilor nerambursabile pentru afaceri.
Participarea la acest eveniment nu a implicat costuri pentru firmele participante.

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate
în TOP 2009, ediţia a XVI-a


În acest an instituţia noastră a organizat TOP - ul firmelor, ediţia a XVI-a,  eveniment de marcă pentru mediul de afaceri buzoian şi care s-a desfăşurat în scopul promovării firmelor cu rezultate remarcabile la nivel local şi naţional în 2008.    
Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2009 a avut loc joi, 12 noiembrie 2009, orele 18:00 la restaurantul GRAND din Buzău.
Ediţia din acest an marchează prezenţa, pe primele zece locuri, în cele şase domenii, 58 grupe de activităţi şi cinci clase de mărime, a 843 societăţi comerciale din totalul de 5776 operatori economici care au îndeplinit condiţiile impuse de metodologia naţională.

De subliniat continuitatea performanţelor şi managementul de vârf a celor 81 societăţi comerciale care s-au clasat, an de an, în perioada 2004-2008, pe primele trei locuri, precum şi al celor 156 societăţi comerciale care, în ultimii trei ani, au ocupat, locurile 1-3 în top.
Parteneri la realizarea acestui eveniment au fost: BANCA TRANSILVANIAS, B.R.D. - GROUPE SOCIETE GENERALE, DISTRIB EXPERT SRL Buzău.
La festivitate au participat 250 reprezentanţii ai firmelor premiate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai băncilor, în total peste 300 de persoane.
SIMPOZION
SPRIJINIREA IMM-urilor buzoiene

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Buzău şi O.T.I.M.M.C.- Galaţi  au organizat în data de 08.10.2009, ora 11:00, un Simpozion în vederea sprijinirii activităţii IMM-urilor buzoiene.
Simpozionul a abordat următoarele probleme:

1. Prezentarea programelor  naţionale  de sprijinire a IMM-urilor cu fonduri de la bugetul de stat pentru anul 2010;
2. Prezentarea programelor de sprijinire a IMM-urilor cu fonduri europene pentru anul 2010;
3. Piaţa  la disponibil – avantaj pentru autorităţile contractante şi operatorii economici;
4. Consultanţă în achiziţii publice pentru operatori economici/autorităţi contractante;
5. Întrebari şi răspunsuri pe baza materialelor prezentate.
Au participat reprezentanţi de la 31 societăţi comerciale buzoiene.Curs
Tehnici de Negociere în afaceri

Cursul  Tehnici de Negociere în afaceri s-a desfăşurat în perioada 12 – 14 octombrie 2009 între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA Buzău şi a fost susţinut de doamna Mariana NICOLAE, profesor universitar ASE Bucureşti. 
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.

Acest curs a vizat îmbunătăţirea  abilităţilor persoanelor managerilor şi personalului operativ din societăţile comerciale buzoiene de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele şi abilităţile de a avea o imagine de ansamblu asupra aptitudinilor necesare negocierilor de succes şi de a realiza un plan individual de acţiune pentru a continua dezvoltarea acestor aptitudini.
Temele dezbătute au fost:
- Situaţii de negociere;
- Tipuri de negociere: diagnoza situaţiilor;
- Elaborarea unei strategii de negociere;
- Jocuri de  negociere: tehnici de luare de decizii;
- Negociatori în acţiune: tehnici de gândire şi comunicare;
- Evaluarea rezultatelor negocierii: tehnici  de feedback;
- Sinteza aptitudinilor de negociere;
- Elaborarea planului de acţiune individual.
La curs au participat 24 de manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale buzoiene.
Curs
Relaţia cu clienţii  instrument cheie pentru câştigarea şi fidelizarea acestora

Cursul  „Relaţia cu clienţii – instrument cheie pentru câştigarea şi fidelizarea acestora” s-a desfăşurat în perioada 28 – 30 septembrie 2009 între orele 9:00 – 17:00  la sala de cursuri a CCIA Buzău. 
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Temele dezbătute:
- Principiile pentru o relaţia perfectă cu clienţii;
- Piaţa clienţilor companiei;
- Motivarea angajaţilor pentru clădirea unei  relaţii perfecte cu clienţii;
- Creşterea competitivităţii companiei, cifrei de afaceri şi siguranţei locurilor de muncă printr-o politică potrivită privind relaţia cu clienţii;
- Politica plângerilor şi abordarea Clienţilor Dificili; 
- Programul  privind relaţiile cu clienţii;
- Folosirea eficienta a resurselor şi a timpului în relaţia cu clienţii;
- Elaborarea unui plan pentru atingerea stadiului dorit.
La curs au participat 16 manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale buzoiene.


Curs
Marketing şi promovarea afacerii
factor esenţial pentru îmbunătăţirea calităţii locurilor de muncă în întreprinderile buzoiene

Cursul  „Marketing şi promovarea afacerii – factor esenţial pentru îmbunătăţirea calităţii locurilor de muncă în întreprinderile buzoiene” s-a desfăşurat în perioada 22-24 iulie 2009  între orele 9:00 – 15:00 , lector doamna Anca DANŢEŞ.
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Temele dezbătute au fost:
- Perspectiva marketingului şi relaţia cu clienţii;
- Sistemul de informaţii şi cercetare pentru marketing;
- Mixul de marketing;
- Aspecte sociale, legale şi de mediu privind marketingul internaţional ca şi cale pentru îmbunătăţirea calităţii locurilor de muncă;
- Elemente privind Strategia de comunicare şi promovare pentru compania în care lucrează;
- Folosirea eficienta a resurselor si a timpului pentru politica de marketing;
- Elaborarea unui plan pentru atingerea stadiului dorit.
La curs au participat 15 de manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale buzoiene.


Întâlnire de lucru cu delegaţia de oameni de afaceri chinezi din regiunea  Shaanxi

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în colaborare cu Instituţia Prefectului – judeţul Buzău şi societatea comercială LEMNKING INDUSTRY COM SRL a organizat la sala „D. Filipescu”, joi, 09.07.2009,  o întâlnire de lucru între  oameni de afaceri chinezi din provincia Shaanxi şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale buzoiene. Delegaţia chineză a fost formată din 25 de persoane, dintre care 7 reprezentanţi ai autorităţilor regionale din regiunea Shaanxi.
La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai 8 societăţi comerciale buzoiene.
Domeniile de interes au fost:
- industria farmaceutică;
- petrochimie;
- protecţia apelor;
- industria aliemnatră
- investiţii feroviare;
- silvicultură;
- agricultură;
- transporturi ;
- protecţia mediului.

În cadrul întâlnirii au avut loc mai multe întâlniri bilaterale între oamenii de afaceri chinezi şi cei buzoieni, prilej cu care au fost stabilite diverse contacte de afaceri.


Curs
Manager al sistemelor de management de mediu

Cursul  „Manager al sistemelor de management de mediu ” s-a desfăşurat în perioada 15-17 iunie 2009 la sala de cursuri a CCIA Buzău, lector fiind doamna Irina ZAMFIRESCU.
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Cursul s-a adresat celor care doresc să cunoască şi să înţeleagă aplicarea ghidurilor, reglementărilor, legilor şi codurilor de practică relevante, principiile privind sistemele de management al mediului şi metodologia de audit intern, responsabililor cu sistemul de management al mediului, responsabililor cu diferite procese de mediu dintr-o organizaţie, organizaţii care doresc implementarea şi certificarea sistemului de management al mediului.
Temele ce s-au dezbătut : 
- Definirea politicii de mediu a organizaţiei;
- Elaborarea programelor de management de mediu;
- Proiectarea sistemului de management de mediu;
- Evaluarea aplicării politicii si a programelor de mediu;
- Organizarea şi supravegherea auditului de mediu;
- Implementarea sistemului de management de mediu;
- Monitorizarea şi corectarea periodică a managementului de mediu;
- Proiectarea şi gestionarea sistemului informaţional şi de documentare a managementului de mediu;
- Organizarea departamentului de protecţie a mediului;
- Planificarea activităţilor de protecţie a mediului.
La curs au participat 29 de manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale buzoiene.

SALONUL AUTO 2009 – ediţia a IV-a

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, în parteneriat cu Primăria Buzău, a organizat, în perioada 5-7 iunie 2009, pe platoul „Dacia” din Buzău „SALONUL AUTO 2009” aflat la a IV-a ediţie. Cu această ocazie agenţii economici de profil au avut ocazia să promoveze atât modele consacrate, cât şi noutăţile recente din domeniu.
Evenimentul a fost mediatizat în presa buzoiană, precum şi prin intermediul unui panou publicitar electronic, fiind astfel făcut cunoscut marelui public.
La Salon au participat 10 dealeri auto, care au prezentat motociclete, scutere, ATV-uri, precum şi următoarele mărci de automobile: Hyundai, Wolkswagen, Fiat, Dacia, Renault, Nissan, Ford, Skoda şi Opel.


Curs 
AUDITOR DE MEDIU

În perioada 26 – 28 mai 2009,  CCIA Buzău a organizat cursul „AUDITOR MEDIU ” care a fost   susţinut de d-na lector Irina ZAMFIRESCU.
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Temele dezbătute au fost: 
- Aprofundarea cerinţelor ISO 14001:2004;
- Însuşirea cerinţelor   ISO 19011;
- Monitorizarea şi corectarea periodică a mangementului de mediu;
- Însuşirea cunoştinţelor necesare efectuării unui audit intern;
- Prezentarea cerinţelor referitoare la programarea auditurilor; 
- Evaluarea aplicării politicii şi a programelor de mediu;
- Organizarea şi supravegherea auditului de mediu;
- Prezentarea cerinţelor referitoare la neconformităţi  de mediu;
- Încadrare neconformităţi de mediu;
- Furnizare date rezultate din audit pentru analiza efectuată de conducere; 
- Planificarea activităţilor de îmbunătăţire şi măsurilor în urma auditului.
La curs au participat 28 de manageri şi angajaţi ai societăţilor comerciale buzoiene.
Curs  
MANAGER AL SISTEMELOR DE MANAGEMENT DE MEDIU

În perioada 04 – 06 mai 2009,   la sala de cursuri a CCIA Buzău s-a desfăşurat cursul „PREZENTARE CERINŢE STANDARD ISO 14001:2005 - MANAGER AL SISTEMELOR DE MANAGEMENT DE MEDIU ” care a fost   susţinut de d-na lector Irina ZAMFIRESCU.
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Temele dezbătute au fost: 
- Prezentarea familiei de standarde ISO 1400;
- Explicarea cerinţelor din standardul ISO 14001 şi a modului de aplicare a acestora;
- Proiectarea sistemului de management de mediu;
- Definirea politicii de mediu a organizaţiei;
- Furnizarea elementelor şi cunoştinţelor necesare  implementării standardului;
- Proiectarea şi gestionarea sistemului informaţional şi de documentare a managementului de mediu.
La curs au participat 20 de persoane, manageri şi angajaţi ai firmelor buzoiene.
COCKTAIL DE AFACERI

Continuând tradiţia organizării de întâlniri între oamenii de afaceri buzoieni, precum şi între aceştia şi reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor locale CCIA Buzău a organizat  un cocktail de afaceri joi 09.04.2009, începând cu orele 18:30, la restaurantul “Moon Light” din Buzău.
Întâlnirea a găzduit prezentarea a trei evenimente importante pentru mediul de afaceri buzoian şi pentru CCIA Buzău:
- Modalităţi de sprijinire şi promovare a exporturilor; au fost prezentate principalele modalităţi de promovare a exporturilor buzoiene: lansarea Portalului românesc de comerţ exterior, precum şi Proiectul iniţiat de Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României în SUA;
- Noi oportunităţi de participare la târguri şi expoziţii organizate de ROMEXPO SA;
- Lansarea proiectului PHARE 2006 – “Instruirea continuă a managerilor şi angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman” – a fost făcută o scurtă prezentare a proiectului şi a programului de instruire.
Au fost transmise invitaţii membrilor Camerei, reprezentanţilor băncilor şi ai autorităţilor şi instituţiilor locale.
La întâlnire au participat peste 100 de persoane.

Curs 
Dezvoltarea echipei şi motivarea Personalului

În perioada 30 martie – 1 aprilie  2009,  CCIA Buzău a organizat cursul  „Dezvoltarea echipei şi motivarea personalului” care a fost susţinut de d-na lector Anca DANŢEŞ.
Cursul a fost organizat în cadrul Proiectului Phare/2006/018-147.04.02.02.01.202 - "Instruirea continuă a managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene, condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman".
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi recunoscute pe piaţa muncii.
Obiectivele cursului:
Acest curs a vizat îmbunătăţirea  abilităţilor persoanelor cu funcţii de conducere din structurile organizatorice ale companiilor buzoiene de a motiva personalul, de a construi echipe eficiente, şi de a creşte capacitatea angajaţilor de a lucra în echipa şi a creşte încrederea angajatului în forţele proprii şi în ceilalţi membrii ai echipei.
Temele dezbătute au fost:
- Conţinut şi proces în dezvoltarea grupurilor şi echipei; diferenţa dintre grup şi echipă; fereastra Johari-un mod de a înţelege mai bine interacţiunea dintre oameni într-un grup;
- Dezvoltarea grupului-teoria lui Jack G ibb despre formarea încrederii şi dezvoltarea grupului;
- Blocaje ale conducerii grupului şi strategii pentru stabilirea încrederii şi a productivităţii;
- Roluri ale membrilor grupului; Funcţii ale grupului; relaţia între roluri şi funcţii; Comportamente individuale directe şi indirecte în cadrul funcţiilor grupului; Stiluri emoţionale în relaţiile de lucru într-un grup;
- Norme şi standarde şi presiunile pe care acestea le pot exercita asupra grupului; Teoria lui W Tuckman privind dezvoltarea echipei; 
- Cei trei C în luarea deciziilor în grup: conflict, confruntare, consens; conducerea situaţională şi dezvoltarea grupului;
- Motivaţia-diferite teorii referitoare la factorii ce ne motivează sau demotivează; 
- Motivaţia-Implicaţiile acestei teorii asupra relaţiilor dintre oamenii dintr-o echipă;
- Folosirea eficientă a resurselor şi a timpului in munca în echipă;
- Creşterea capacităţii angajatului de a lucra în echipă şi de a lua deciziile potrivite;
- Creşterea încrederii angajatului în forţele proprii şi în ceilalţi membri ai echipei;
- Transformarea în oportunităţi a eventualelor conflicte interpersonale; dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi negociere;
-  Diagnosticarea stadiului de dezvoltarea echipei şi de motivare a angajaţilor;
- Elaborarea unui plan pentru atingerea stadiului dorit.
La curs au luat parte 22 de reprezentanţi ai firmelor buzoiene.

Proiectul  
Business Transfer & Mentoring

Reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău au participat în perioada 20 ianuarie – 20 martie  2009 la implementarea proiectului “Business Transfer & Mentoring” coordonat de Eurochambres şi Camera de Comerţ a României şi finanţat de Uniunea Europeană.
Proiectul s-a adresat întreprinzătorilor care au preluat de curând o afacere şi au nevoie de asistenţă pe domenii de specialitate ca: management strategic, managementul resurselor umane, marketing, contabilitate şi finanţe, acces la finanţare, aspecte fiscale şi legale etc.
Întreprinderile care au fost selectate au primit asistenţă specializată individualizată oferită de experţi pe domeniile solicitate de fiecare întreprindere, după un grafic stabilit de comun acord. 
Întreprinderile ce-au beneficiat de asistenţă au îndeplinit următoarele condiţii:
Să nu aibă mai mult de 50 de angajaţi;
Să fie preluată de cel mult 1 an;
Transferul de acţiuni să fie mai mare sau egal cu 50% ( către unul sau mai mulţi asociaţi).
Asistenţa oferită întreprinzătorilor selectaţi nu a implicat nici un fel de obligaţii financiare din partea acestora.


SEMINARUL 
organizat de C.C.I.A. Buzău în colaborare cu ANCS Biroul Regional SE Constanţa şi IPA Galaţi

Joi, 5 martie 2009, începând cu orele 10:00, a avut loc un seminar organizat de C.C.I.A. Buzău  în colaborare cu ANCS Biroul Regional SE Constanţa şi IPA Galaţi, partener în reţeaua europeană „Enterprise Europe Netwok”.
Participarea a fost gratuită.
În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme:
- prezentarea generală a Ghidului Solicitantului O 2.1.1. (proiecte de cercetare în parteneriat între universităţi/instituţii de cercetare dezvoltare şi întreprinderi) şi O 2.1.2 (proiecte de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate) din cadrul POS CCE Axa II; au fost prezentate următoarele aplicaţii practice: completarea cererii de finanţare, documentele însoţitoare obligatorii, modelul unui plan de afaceri;
- prezentarea proiectului ERBSN („Enterprise Europe Netwok”).
- regimul folosirii invenţiei brevetate.
La seminar au participat 15 reprezentanţi ai firmelor buzoiene.


SEMINARUL
Pregătirea IMM-urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin fonduri structurale  
Planul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE)

Joi, 26 februarie 2009, începând cu orele 10:00 a avut loc seminarul „Pregătirea IMM-urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin fonduri structurale – Planul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice” organizat de C.C.I.A Buzău în colaborare cu firma STRUCTURAL EXPERT SRL din Buzău.
În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme: criterii de eligibilitate a solicitantului; eligibilitatea proiectelor; cheltuielile eligibile; contribuţia proprie a solicitantului şi valoarea maximă a finanţării nerambursabile; asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile; etapele desfăşurării unui proiect; achiziţii publice; finanţarea proiectului; returnarea finanţării nerambursabile.
Participarea a fost gratuită.
La seminar au luat parte 20 reprezentanţi ai IMM-urilor buzoiene.


SEMINARUL
Pregătirea IMM-urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Joi, 12 februarie 2009, începând cu orele 10:00, în sala de cursuri a C.C.I.A. Buzău a avut loc seminarul „Pregătirea IMM-urilor din judeţul Buzău pentru accesarea finanţărilor nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală” (FEADR) organizat în colaborare cu firma STRUCTURAL EXPPERT SRL din Buzău.
Scopul seminarului a fost acela de a prezenta detalii despre modalităţile de accesare a finanţărilor nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme: informaţii generale privind Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală; criterii de eligibilitate a solicitantului; eligibilitatea proiectelor; cheltuielile eligibile; contribuţia proprie a solicitantului şi valoarea maximă a finanţării nerambursabile; asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile; etapele desfăşurării unui proiect; achiziţii publice; finanţarea proiectului; returnarea finanţării nerambursabile.
La seminar au luat parte 20 de reprezentanţi ai IMM-urilor buzoiene. Participarea a fost gratuită.

Curs
MANAGEMENTUL PROIECTELOR

În perioada 02.02-06.02.2009, s-a desfăşurat în sala de cursuri a C.C.I.A. Buzău cursul „MANAGEMENTUL PROIECTELOR” din cadrul proiectului Phare 2006 „Instruirea continuă a managerilor şi angajaţilor din societăţile comerciale buzoiene condiţie esenţială pentru adaptarea cu succes la provocările majore de pe piaţa muncii şi sursă inepuizabilă de dezvoltare a capitalului uman”.
Deoarece C.C.I.A. Buzău este autorizată ca furnizor de formare profesională pentru acest curs au fost eliberate diplome emise de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, diplome recunoscute pe piaţa muncii.
Obiectivele cursului au fost următoarele:
- îmbunătăţirea competenţelor grupului ţintă referitoare la managementul proiectelor cu finanţare rambursabilă şi nu numai;
- dezvoltarea abilităţilor de planificare, coordonarea echipelor de lucru, managementul timpului şi managementul riscurilor;
- dezvoltarea abilităţilor de a lucra cu instrumentele managementului de proiect.
Prioritate la înscriere au avut reprezentanţii firmelor membre ale C.C.I.A. Buzău şi ordinea înscrierii.
La curs au participat 30 de reprezentanţi ai societăţilor comerciale buzoiene.

 

 

 

Festivitatea de premiere a firmelor clasificate in TOP 2008, ediţia a XV-a


În acest an instituţia noastră a organizat TOP - ul firmelor, ediţia a XV-a,  eveniment de marcă pentru mediul de afaceri buzoian şi care s-a desfăşurat în scopul promovării firmelor cu rezultate remarcabile la nivel local şi naţional în 2007.   
Festivitatea de premiere a ocupanţilor primelor trei locuri la fiecare secţiune a TOP - ului 2008 a avut loc joi, 13 noiembrie 2008, orele 19:00 la restaurantul CLUB MAX din Buzău.
La întocmirea clasamentului acestei ediţii a TOP-ului au participat 10.570 entităţi care sunt comercianţi, conform legii, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii au fost selecţionate 4686, dintre acestea 712 fiind în TOP pe primele 10 poziţii. Cooperare Romano – Spaniol


Joi, 16 octombrie 2008 Camera de Comerţ şi Industrie Buzău a fost gazda unei delegaţii formate din reprezentanţi ai Camerei de Comerţ a provinciei Gironda şi din oameni de afaceri spanioli. Delegaţia spaniolă, formată din 14 persoane,  a fost condusă de dl. Domènec Espadalé, preşedintele Camerei de Comerţ din Girona.
Regiunea Girona prezintă câteva similitudini cu cea buzoiană: populaţia este aproximativ aceeaşi, distanţa Girona – Barcelona (capitala provinciei Catalunia) este aproape egală cu cea Buzău – Bucureşti.
Cu această ocazie la sala „D.Filipescu” a Prefecturii Buzău a fost semnat protocolul de colaborare dintre Camera de Comerţ Gironda şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău.

Evenimentul a fost urmat de întâlniri între oamenii de afaceri spanioli şi reprezentanţii firmelor buzoiene interesate de cooperarea cu mediul de afaceri spaniol.  
Programul manifestării a fost următorul:
10:30 – semnarea protocolului de colaborare;
11:00 – întâlniri de afaceri bilaterale;
14:30 – masă festivă oferită participanţilor de C.C.I.A. Buzău, care a avut loc la restaurantul  hotelului McPietroasa de la Poiana Pinului.

În cadrul întâlnirii s-au desfăşurat următoarele întâlniri de afaceri:
Societăţile GENERAL AGROCOM SERVICE SRL, LUCSOR IMPEX SRL, COM FORTUNA 93 SRL  s-au întâlnit cu societăţile spaniole ALFONSO FONT RIBAS S.A., EMBUTDOS CAULA S.L. – ambele specializate în producţia şi comercializarea de mezeluri; CONGELATS REIXACH S.A., firmă care comercializează produse congelate.

Societăţile ALCHIM 96 SRL şi FERMIT SA s-au întâlnit cu  PRODUCTOS CONCENTROL S.A., firmă specializată în producţia şi comercializarea de adezivi ( pe bază de apă sau aerosoli), antispumanţi şi dispersii pe bază de răşini.
Societăţile COMPANIA DE APĂ BUZĂU SA, ACTIVE SERVICE SRL şi PROIECT SA au purtat discuţii cu firma ABM SERVEIS D’ENGINYERIA I CONSULTING SL, firmă specializată în servicii de inginerie şi consultanţă.
BETA S.A. Buzău s-a întâlnit cu  MASIAS MAQUINARIA S.A., firmă care fabrică maşini pentru industrie.
Firmele buzoiene interesate să coopereze cu potenţiali parteneri din regiunea Girona se pot adresa C.C.I.A. Buzău care, în baza Protocolului de colaborare, va media viitoarele relaţii de afaceri dintre oameni de afaceri buzoieni şi cei spanioli.

„Dezvoltarea abilităţilor manageriale”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului: "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.

Cursul  „Dezvoltarea abilităţilor manageriale” s-a desfăşurat în perioada 8-11 septembrie  2008  între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA Buzău şi a fost susţinut de  doamna Ana GIOVANI, lector cu o prodigioasă experienţă în domeniu.
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
Obiectivele cursului: capacitatea de a lua decizii potrivite; gestionarea priorităţilor; diferenţierea managementului de leadership; delegarea sarcinilor; înţelegerea conceptului de muncă în echipă, precum şi rolul fiecărui membru în echipă; conştientizarea nivelului de management ce trebuie aplicat în funcţie de situaţie.
Temele ce s-au dezbătut sunt:  - Management de la teorie la practică; Tipuri de manageri şi stiluri de management în managementul firmei;  Comunicare şi negociere în afaceri; Conducerea indivizilor şi grupurilor;  Evaluarea şi planul de afaceri în managementul performant.
Au participat reprezentanţii a 31 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

„FONDURI STRUCTURALE”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului: "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.
Cursul  „FONDURI STRUCTURALE” s-a desfăşurat în perioada 4-7 august  2008,  între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA Buzău şi a fost susţinut de  doamna Anca DANŢEŞ.

Obiectivele cursului:
- Participanţii să  înţeleagă care sunt elementele cheie (etapele) ale  Managementului Ciclului de Proiect şi ale Matricei logice că să poată să le aplice în cadrul proiectelor finanţate din fonduri structurale;
- Participanţii să pregătească propuneri de finanţare în formatul UE – MCP, utilizat în accesarea fondurilor structurale;
- Participanţii să folosească tehnici adecvate pentru realizarea de planuri operaţionale şi sisteme de monitorizare, pentru implementarea propunerii de proiect  sau pentru evaluarea proiectului după finanţarea din fondurile structurale;
- Să fie conştienţi că în timpul fazelor proiectului managerii de proiect sunt responsabili pentru realizarea şi verificarea indicatorilor de calitate.

Temele ce s-au dezbătut sunt: Fonduri Structurale şi MCP - Ce sunt fondurile structurale; Accesarea fondurilor structurale şi modalităţi de informare cu privire la acestea; Etapele cheie în managementul ciclului proiectului., Etapele de Programarea şi Identificarea Proiectului - Procesul identificării proiectului şi tehnici folosite pentru o abordare participativă care corespunde solicitărilor Fondurilor Structurale; Fazele de programare specifică, sectoare şi arii prioritare pentru intervenţii potenţiale în România; idei de proiect şi programe pe Fonduri Structurale, Matricea Logică a Proiectului, Etapa de Formulare,  Etapele de Finanţarea şi de implementare,  Etapa de Evaluare, Monitorizarea.
Au participat reprezentanţii a 28 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

„MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului: "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.

Cursul  „MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE” s-a desfăşurat în perioada 8-11 iulie  2008  între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA Buzău.
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.

Obiectivele cursului:
- cunoaşterea şi însuşirea noţiunilor şi tehnicilor legate de Managementul Resurselor Umane şi comunicarea cu personalul in vederea îmbunătăţirii abilităţilor manageriale;
- aprecierea corectă a performanţelor angajaţilor pe baza criteriilor elaborate, necesare pentru ocuparea posturilor;
- identificarea celor mai potrivite metode de analiză a posturilor ;
- dezvoltarea abilităţilor necesare selecţiei persoanelor în concordanţă cu profilul companiei şi responsabilităţile din fişa de post;
- cunoaşterea tipurilor şi metodelor de evaluare a performanţelor angajaţilor, construirea şi introducerea unui sistem de management al performanţei.

Temele ce s-au dezbătut sunt:  Strategia de resurse umane şi rolul ei în strategia companiei într-o economie de piaţă funcţională;  Politici şi proceduri de resurse umane; Funcţiile managementului resurselor umane:  Recrutare şi selecţie;  Elementele cheie pentru o recrutare eficientă; Abordarea pe baza competenţelor, Pregătirea fişei postului;  Procesul de selecţie;  Interviul;  Evaluarea performanţelor;  Training şi dezvoltare;     Identificarea nevoilor de instruire şi dezvoltare: nevoile organizaţiei, nevoile slujbei, nevoile personale; Managementul carierei personale;
Exemple de bune practici în UE în managementul resurselor umane.
Au participat reprezentanţii a 27 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

MASĂ ROTUNDĂ

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău a organizat joi, 19 iunie 2008, orele 12:00, la sediul său din b-dul Unirii, bloc 10 BCD, o MASĂ ROTUNDĂ, ocazie cu care s-au dezbătut noile condiţii impuse de SC COMPANIA DE APA SA Buzău în ceea ce priveşte deversarea apelor industriale uzate în sistemul de canalizare al municipiului Buzău.
Alături de reprezentanţii societăţilor comerciale buzoiene şi Companiei de Apă Buzău au participat reprezentanţii Primăriei Buzău, Direcţiei Apelor Buzău, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Ministerului Mediului, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media.

„Managementul financiar al proiectelor”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale ".
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.

Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.
Cursul „Managementul financiar al proiectelor” s-a desfăşurat în perioada 16-18 iunie 2008, între orele 9:00 – 15:00 la sala de cursuri a CCIA Buzău.
Obiectivele cursului: îmbunătăţirea competenţelor grupului ţintă referitoare la managementul proiectelor cu finanţare nerambursabila; dezvoltarea abilităţilor de a lucra cu instrumentele de management financiar (buget, flux de numerar, formulare de raportare financiară); cunoaşterea procedurilor de plată şi decontare.

Temele ce s-au dezbătut sunt: Definirea conceptului de Management Financiar al proiectelor; Planificarea şi controlul bugetului proiectului; Costuri eligibile / Costuri neeligibile într-un proiect; Proiectarea bugetului conform necesităţilor de dezvoltare identificate în cadrul companiilor şi în corelare cu Pachetul informativ al finanţatorului; Execuţia bugetului de proiect în directă corelare cu activităţile propuse şi obiectivele specifice ale proiectelor; Fluxul de numerar în cadrul proiectelor cu finanţare nerambursabilă; Corelarea fluxului de numerar cu resursele financiare disponibile ale companiei (Modalităţi de plată /decontare în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabila); Raportări Financiare - Modele de Raportare financiară; Întocmirea unei raportări financiare.
Au participat reprezentanţii a 19 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

„Leadership şi dezvoltare managerială„

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.

Cursul „Leadership şi dezvoltare managerială” s-a desfăşurat în perioada 2-6 iunie 2008, între orele 9:00 – 15:00 la sala de cursuri a CCIA Buzău.
Acest curs s-a adresat celor care sunt permanent interesaţi de îmbunătăţirea abilităţilor pentru a conduce şi administra cu succes companiile în care lucrează în scopul creşterii afacerilor şi dezvoltării şi motivării resurselor umane pe care le au în subordine.
Scopul cursului: Dezvoltarea abilităţilor de leadership şi promovarea unui sistem de management performant şi competitiv pe piaţa UE.

Temele ce s-au dezbătut au fost: Management şi conducere/leadership; Leadership – definiţie şi teorii principale; Stiluri de leadership; Comunicare şi leadership; Rolul leaderului în diferite etape de dezvoltare a unei echipe eficiente; Rolul leaderului în dezvoltarea personalului; Dezvoltarea personalului o pârghie pentru dezvoltarea companiei şi motivarea oamenilor; Abilităţi cheie de business ale leaderului şi managerului; Abilităţi cheie de management ale leaderului şi managerului.
Au participat reprezentanţii a 18 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

SALONUL AUTO BUZĂU 2008

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, în parteneriat cu Primăria Buzău şi dealerii buzoieni de automobile au organizat în perioada 30 mai – 01 iunie 2008, în Piaţa Daciei,

SALONUL AUTO BUZAU 2008 ediţia a III-a
Au fost prezentate mărci de prestigiu: Dacia, Renault, Nissan, Fiat, Alfa Romeo, Ssangyong, Lancia, Fiat, Hyundai, Skoda, Citroen, Opel, Chevrolet, precum şi motociclete, scutere, ATV-uri şi remorci auto.
Evenimentul a constituit un prilej oportun pentru firmele din domeniu de a încheia afaceri profitabile, precum şi o ocazie binevenită pentru vizitatori de a achiziţiona la preţuri promoţionale autoturisme, motociclete, scutere sau ATV-uri.
Parteneri media: PRO TV, PRO FM, KISS FM, OPINIA, SANSA, VIATA BUZAULUI.

JOB SHADOW DAY

Cu ocazia JOB SHADOW DAY ( Programul Junior Achievement) elevii din ultimul an al Colegiului Economic Buzău au fost partenerii pentru o zi ai CCIA Buzău- miercuri 28.05.2008.
Programul şi-a propus să-i familiarizeze pe elevi cu ceea ce se întâmplă în activitatea curentă a Camerei şi a avut ca obiectiv: identificarea abilităţilor necesare exercitării unei anumite meserii, observarea modului de lucru în echipă, înţelegerea relaţiei între procesul de învăţare şi succesul la locul de muncă, etc..,


„MANAGEMENTUL PROIECTELOR”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.

Cursul „MANAGEMENTUL PROIECTELOR” s-a desfăşurat în perioada 19-23 mai 2008 între orele 9:00 – 15:00 la sala de cursuri a CCIA Buzău.
CCIA Buzău este autorizată ca furnizor de formare pentru acest curs, iar diplomele au fost eliberate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
Obiectivele cursului: îmbunătăţirea competenţelor grupului ţintă referitoare la managementul proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi nu numai; dezvoltarea abilităţilor de planificare, coordonarea echipelor de lucru, managementul timpului şi managementul riscului; dezvoltarea abilităţilor de a lucra cu instrumentele managementului de proiect.

Temele ce s-au dezbătut au fost: Managementul proiectului – concepte, definiţii; Probleme în implementarea proiectelor; Avantajele utilizării acestui instrument; Ciclul proiectului; Conducerea proiectelor / Echipe de lucru în cadrul proiectelor; Managementul riscului / Managementul conflictelor / Managementul timpului; Instrumente utile în managementul proiectului: Matricea cadrul logic a proiectului, Diagrama Gantt; Corelarea instrumentelor cu managementul financiar şi procedurile de achiziţii; Verificarea modului de obţinere a indicatorilor propuşi în proiect; Tehnici şi proceduri de monitorizare/evaluare; Prezentare modele de bună practică/Rele practici în managementul de proiecte.
Au participat reprezentanţii a 30 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

Misiune economică

În perioada 11-13 aprilie 2008 s-a desfăşurat vizita în judeţul Buzău a unei importante delegaţii de factori administrativi de vârf şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Provincia Shaanxi a R.P. Chineze.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în colaborare cu Instituţia Prefectului a organizat vineri, 11 aprilie ora 10:30 la Sala D. Filipescu a Prefecturii Buzău întâlnirea cu delegaţia chineză.
La acesta întâlnire au participat 17 membrii ai delegaţiei chineze al căror obiectiv a fost să ofere firmelor buzoiene noi oportunităţi de cooperare de afaceri având în vedere evoluţia extraordinară pe care a cunoscut-o economia chineză în ultimii ani. În continuarea întâlnirii a avut loc ceremonia oficială de semnare a protocolului de colaborare între judeţul Buzău şi Provincia Shaanxi.

„Planul de Afaceri”

Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului: "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.

Cursul  „Planul de Afaceri” s-a desfăşurat în perioada 1-4 aprilie  2008  între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA. Buzău şi a fost susţinut de  doamna Dana Perţescu, lector cu o prodigioasă experienţă în domeniu.
Obiectivele cursului: dezvoltarea abilităţilor de a elabora planul de afacere propriu companiei;  dezvoltarea abilităţilor de a prezenta strategia de marketing a afacerii; asimilarea cunoştinţelor specifice de bază pentru realizarea prognozelor financiare şi indicatorilor financiari.

Temele ce s-au dezbătut:  Misiunea firmei, obiectivele pe termen lung şi cele pe termen scurt; Istoricul afacerii. Prezentarea Acţionariatului şi a Resurselor Umane; Strategia de marketing (Produse/Servicii, Promovare, Piaţa, Preţ, Furnizori, Strategia de Vânzări, Concurenţă; Prezentarea activităţii de producţie/servicii (prezentare teoretică şi exemple); Stabilirea necesităţii de a investii. Decizia de investiţie;   Previziuni financiare;  Prognoza de Venituri şi Cheltuieli.
Au participat reprezentanţii a 20 societăţi comerciale din judeţul Buzău.


„Managementul achiziţiilor”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău derulează în perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, proiectul cu titlul: "Dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi a angajaţilor din societăţile comerciale din judeţul Buzău premisă a adaptării mai uşoare la dinamica pieţei concurenţiale "
Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2005 /Coeziune Economică şi Socială/Dezvoltarea Resurselor Umane / Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi  pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.

Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea continuă a abilităţilor managerilor şi personalului operativ din societăţi comerciale buzoiene pentru a se adapta mai uşor la dinamica pieţei concurenţiale.
Cursul  „Managementul achiziţiilor” s-a desfăşurat în perioada 17-21 martie 2008  între orele 9:00 – 15:00  la sala de cursuri a CCIA. Buzău şi a fost susţinut de  doamna Anca DANŢEŞ, lector cu o prodigioasă experienţă în domeniu.

Temele ce s-au dezbătut:  Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice;  Procesul de achiziţie publică;  Programul anual al achiziţiilor publice şi reguli de estimare a valorii contractelor;  Alegerea procedurii;  Publicitate, posibilităţi de reducere a termenelor;  Autorităţi contractante;  Reguli de comunicare; Reguli generale de participare;  Proceduri de atribuire: licitaţia deschisă; licitaţia restrânsă; dialogul competitiv ; negocierea cu şi fără publicarea anunţului de participare; cererea de oferte; concursul de soluţii; cumpărarea directă;  Sisteme speciale de atribuire a contractului de achiziţie publică; Documentaţia de atribuire; Cerinţe minime de calificare;  Criterii de atribuire;  Evaluarea ofertelor; Atribuirea contractului de achiziţie publică; Soluţionarea contestaţiilor; Politici şi strategii în domeniul achiziţiilor publice;  Achiziţii speciale;  Proceduri de achiziţii aplicate în cadrul proiectelor finanţate cu 50 % din totalul investiţiei;  Modalităţi de întocmire a unui dosar de achiziţie.

Au participat reprezentanţii a 32 societăţi comerciale din judeţul Buzău.

Parteneri

 

Copyright (c) www.cciabuzau.ro 2014. All rights reserved.